BNR măreşte dobânda, băncile pregătesc scumpirea creditelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce banca centrală ţinteşte inflaţia, creditorii se văd nevoiţi să transfere clienţilor costurile de finanţare Banca Naţională a României a anunţat, ieri, majorarea la 10%

În timp ce banca centrală ţinteşte inflaţia, creditorii se văd nevoiţi să transfere clienţilor costurile de finanţare

Banca Naţională a României a anunţat, ieri, majorarea la 10% a dobânzii de politică monetară. Măsura intră în vigoare începând de astăzi.

Aşa cum se aşteptau majoritatea analiştilor financiari din ţară şi din străinătate, conducerea Băncii Naţionale a majorat ieri dobânda-cheie, având drept scop principal stăpânirea scumpirilor.

"Rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 8,62 la sută în luna aprilie la 8,46 la sută în luna mai, dar se situează în continuare semnificativ peste limita superioară a intervalului de variaţie din jurul ţintei pentru anul în curs". Cu aceste argumente a justificat BNR, în comunicatul referitor la noua măsură, majorarea dobânzii-cheie.

Această reglementare va avea, ca şi până acum, un efect aproape imediat de scumpire asupra creditelor acordate de băncile comerciale.

Într-adevăr, dacă urmărim evoluţia dobânzilor la împrumuturi din octombrie anul trecut - când a avut loc prima majorare a celei de politică monetară - observăm că acestea au crescut constant, odată cu semnalul venit de la Banca Naţională.

Banca centrală va activa toate pârghiile

Consiliul de administraţie al BNR a mai anunţat că va monitoriza cu vigilenţă evoluţiile indicatorilor macroeconomici, fiind gata să utilizeze "întregul set de instrumente de care dispune banca centrală pentru a contracara presiunile inflaţioniste şi a asigura reluarea procesului de dezinflaţie într-un ritm compatibil cu atingerea în mod sustenabil a ţintelor de inflaţie".

Cererea se menţine excesiv de ridicată

Evoluţia inflaţiei de bază relevă atât persistenţa excesului de cerere, cât şi continuarea propagării şocurilor de pe partea ofertei.

"Analiza celor mai recente date statistice relevă menţinerea şi în trimestrul I din 2008 a rolului cererii interne de principal factor al creşterii economice. Atât investiţiile, cât şi consumul final al populaţiei şi-au accelerat creşterea, cel din urmă stimulat de majorări substanţiale ale veniturilor şi de menţinerea dinamicii înalte a creditului acordat sectorului privat, mai ales a împrumuturilor în valută.

Creşterea cheltuielilor guvernamentale a suplimentat expansiunea cererii agregate. Aceste evoluţii se manifestă în menţinerea la niveluri greu de susţinut pe termen lung a deficitului extern, precum şi în persistenţa unor rate înalte ale inflaţiei", a mai arătat conducerea BNR.

Rezervele minime nu au crescut

BNR a decis, totodată, continuarea gestionării ferme a lichidităţii de pe piaţa monetară prin intermediul operaţiunilor de piaţă, menţinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite