BNR, aşteptată să mărească din nou dobânda-cheie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inflaţia şi supraîncălzirea economiei sunt principalii factori de presiune, care vor determina conducerea Băncii Naţionale a României să majoreze din nou dobânda de referinţă,

Inflaţia şi supraîncălzirea economiei sunt principalii factori de presiune, care vor determina conducerea Băncii Naţionale a României să majoreze din nou dobânda de referinţă, estimează analiştii financiari chestionaţi de Reuters.

Ei sunt convinşi că dobânda-cheie va atinge şi chiar va depăşi pragul de 10%, ca urmare a majorării ce ar putea fi aplicată în şedinţa de politică monetară a BNR, care va avea loc peste două zile.

Finanţiştii anticipează însă că banca centrală va stopa ulterior înăsprirea politicii monetare, în contextul în care previzionează reducerea inflaţiei spre sfârşitul acestui an, potrivit Reuters. Seria majorărilor de dobândă a început în luna octombrie a anului trecut, creşterea cumulată de atunci fiind de 2,75 puncte procentuale.

Rata va ajunge la 10% pe an

Zece dintre cei 14 analişti intervievaţi de Reuters au anticipat o creştere cu 0,25 puncte procentuale a dobânzii-cheie în această săptămână, dar şi menţinerea sau reducerea ratei de politică monetară spre sfârşitul anului.

Doar Miroslav Plojhar, analist la JP Morgan, a anticipat o creştere a dobânzii-cheie la 10,55% în luna iunie, apoi la 10,75% în iulie şi la 11% în septembrie, în contextul în care economia se confruntă cu pericolul supraîncălzirii.

Scumpirea energiei complică socotelile

"Cred că aceasta este ultima majorare a dobânzii pentru moment, din cauză că inflaţia va scădea considerabil începând cu luna august. Totuşi, rata-cheie depinde de ce se întâmplă cu inflaţia, dacă preţurile administrate vor fi majorate peste aşteptări", a declarat Ionuţ Dumitru, şeful departamentului de analiză la Raiffeisen Bank.

Reamintim că guvernul a avut de înfruntat în acest an presiuni exercitate de distribuitorii de gaze, care au cerut majorări cu peste 20% a tarifelor, din cauza creşterii costurilor cu energia la nivel global. Totuşi, nu există până în prezent date oficiale privind noile tarife.

"Incertitudinea legată de majorările preţurilor la gaze şi energie este destul de mare. Trendul de încetinire a inflaţiei în august ar putea începe de la un nivel mai ridicat", a declarat Cătălina Constantinescu, analist la ABN Amro. BNR a revizuit în creştere - de mai multe ori - prognoza de inflaţie pentru 2008, ultima variantă ajungând la 6%, pe fondul scumpirii accelerate a alimentelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite