BNR ajută băncile cu bani "mai ieftini"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile comerciale s-au văzut asaltate de cererea de lei din partea speculatorilor financiari Dobânzile tot mai mari cresc costurile băncilor care au nevoie de lichiditate. Banca

Băncile comerciale s-au văzut asaltate de cererea de lei din partea speculatorilor financiari

Dobânzile tot mai mari cresc costurile băncilor care au nevoie de lichiditate. Banca Centrală intervine temporar pentru calmarea pieţei.

Banca Naţională (BNR) a plasat ieri 1,37 miliarde lei (400 de milioane de euro), în prima operaţiune de tip repo efectuată din august 2007 până în prezent, iar dobânda medie a fost de 11,69%, a declarat, pentru NewsIn, dealerul Băncii Comerciale Române (BCR), Narcis Noaghea.

Operaţiunea presupune "cumpărarea" titlurilor de stat din portofoliul băncilor, acestea din urmă angajându-se să plătească o dobândă şi să răscumpere titlurile la o dată ulterioară. În cazul de faţă, scadenţa este săptămâna viitoare, pe 18 august.

Dobânzile au urcat la 15%

Dobânda maximă pe care băncile au fost dispuse să o plătească a fost de 14% pe an, iar dobânda minimă - de 10,25% pe an. Dobânzi mai "acceptabile", în condiţiile în care, ieri, pe piaţa interbancară se ajunsese la un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o săptămână de 15% pe an, semnificativ peste cel de 13% din şedinţa anterioară. De notat că în urmă cu o săptămână, băncile se împrumutau între ele la dobânzi de sub 11%.

"Cred că este corectă operaţiunea BNR, în condiţiile creşterilor bruşte de dobândă. Operaţiunea -normală pentru o bancă centrală - are rolul de-a calma piaţa care, de multe ori are reacţii exagerate", spune Lucian Anghel, economistul-şef al Băncii Comerciale.

El consideră că actualele creşteri ale dobânzii au caracter speculativ, în condiţiile în care în piaţă se înregistrează o cerere mare de lei, pentru a fi transformaţi în valută.

Marii investitori internaţionali caută să fructifice actuala conjunctură, în care dolarul a intrat într-o neaşteptată perioadă de întărire faţă de principalele valute, în special euro.

Pe piaţa locală, presiunea pe curs este vizibilă, ieri, pe piaţa interbancară se ajunsese la un curs de3,58 lei/euro, care a revenit ulterior la un nivel de referinţă de 3,55 lei/euro. În urmă cu o săptămână, nivelul de referinţă era de 3,47 lei/euro.

Precedenta operaţiune repo a avut loc în data de 23 august 2007, când BNR a plasat 500 milioane lei, în tranzacţii la o săptămână, băncile comerciale fiind atunci dispuse să plătească dobânzi între 6,50% şi 7,50% pe an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite