BNR: inflaţia va scădea sub 2% în primăvară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ritmul scumpirilor a scăzut în ultimele luni mai mult decât se aşteptau experţii Băncii Naţionale, astfel că şi estimările pentru următoarele luni sunt mai optimiste, proiecţia de inflaţie fiind redusă din nou. Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2011 de la 4,6% la 3,3%, iar proiecţia pentru 2012 a fost redusă de la 3,5% la 3%.

Pentru trimestrul I al anului viitor, BNR estimează că media generală a scumpirilor - inflaţia - va scădea chiar şi sub 2%, a anunţat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Cu aceste prognoze spunem două lucruri: până spre primăvara anului viitor va continua căderea preţurilor, a indicelui preţurilor de consum, pentru că efectul de bază continuă. S-ar putea ca prin martie să fie în jur de 2% sau chiar mai puţin, apoi tot efectul de bază ne va împinge mai în sus spre vară", a afirmat Isărescu, în conferinţa de prezentare a Raportului BNR asupra inflaţiei. El a precizat că „nu vedem în vară scăderi de preţuri la produsele alimentare, ne menţinem conservatori".

Oscilaţii mai ample ale preţurilor

„Avem amplitudini extrem de mari în următoarele luni, de 2%. Pentru că în ultima perioadă am avut o scădere medie de 0,2%, efectul de bază va duce inflaţia de la 2%, sub 2%, spre 3,6% în toamnă. S-ar putea să avem în primăvară o rată a inflaţiei sub media UE", a afirmat Isărescu. Reamintim că media preţurilor de consum a scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel că inflaţia anuală a coborât la 3,45% - nivelul minim de după Revoluţie - şi a revenit în marjele de ţinte multianuale de inflaţie stabilite de BNR.
Atenţie la curs şi la fluxurile de capital!

Principala ameninţare pentru ca scenariul BNR privind inflaţia să nu fie urmat întocmai vine din atitudinea pe care o vor avea investitorii străini faţă de România, comportament care se va reflecta în evoluţia cursului valutar.

Click pe foto pentru a vedea evoluţia inflaţiei faţă de ţinta BNR



Deocamdată, BNR apreciază că rata de schimb se situează în prezent într-o zonă de echilibru. „În ianuarie, situaţia internaţională, în maniera în care va evolua ea, şi situaţia fluxurilor de capital vor conta foarte mult. Spun situaţia fluxurilor de capital, şi nu cursul, pentru că nu vreau să dau sentimentul că ţintim un anumit nivel de curs. Ne uităm la o zonă de echilibru a cursului, care există în acest moment, şi nu vrem s-o stricăm prin mişcări nechibzuite", a spus Isărescu.

Cererea se va menţine redusă

De cealaltă parte, un factor ce va favoriza procesul de reducere a inflaţiei este menţinerea la niveluri scăzute a cererii. „Comenzile noi vor fi ceva mai reduse pe pieţele externe, dar acest lucru va fi compensat de o creştere uşoară a cererii interne, astfel că per ansamblu vom avea o cerere agregată care va favoriza procesul de dezinflaţie", a conchis Isărescu.

Anul viitor, creşterea PIB va fi de peste 2%

Scenariul de bază în proiecţia inflaţiei pentru anul viitor ia în calcul o rată de creştere economică „în jur de 2 şi ceva la sută", a declarat guvernatorul BNR, fără să ofere detalii. El a mai spus că şi cursul de schimb este luat în calcul la elaborarea prognozelor de inflaţie, dar „cifrele nu sunt dezvăluite public, sunt doar estimări de lucru".

3,3% este proiecţia Băncii Naţionale privind inflaţia pentru finele anului 2011, revizuită în jos de la 4,6%.

Click pe foto pentru a vedea evoluţia inflaţiei faţă de ţinta BNR
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite