UPDATE BNR: Băncile-mamă vor fi afectate şi ele dacă reduc finanţările către România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interesele băncilor-mamă sunt comune cu cele ale noastre, iar o reducere a liniilor de finanţare către subsidiarele din România s-ar întoarce împotriva grupurilor bancare, a declarat joi Cristian Popa, viceguvernator al BNR.

„Avem interese comune cu băncile-mamă, iar o eventuală reducere masivă a sumelor ar putea, din cauza unei creşteri economice mai reduse, să influenţeze calitatea bilanţurilor băncilor locale. Acest lucru va avea efecte negative inclusiv la nivelul grupurilor bancare", a explicat Popa.

CITEŞTE ŞI:

Criza creditării loveşte din nou. Ce ne aşteaptă?

Raiffeisen Bank: La prima vedere, finanţările băncii nostre în România nu vor fi afectate

Băncile austriece vor trebui să-şi reducă liniile de finanţare oferite subsidiarelor lor din Europa de Est, potrivit unei instrucţiuni emise de Banca Centrală a Austriei în urmă cu două zile. România ar putea fi afectată, deoarece sectorul bancar românesc este dominat de băncile austriece.

Oficialul BNR a mai spus că, în primul rând, nu este vorba despre capitalizare, ci despre lichiditate.

„Vom vedea ce se întâmplă mai departe, vom păstra dialoguri cu instituţiile din alte ţări. Mai mult, nu este vorba despre stocul de acum, ci de adăugiri, unde înţeleg că se doreşte un echilibru între portofoliul de credite şi cel de depozite, unde România stă bine", a completat Popa.

El a mai spus că România are posibilitatea să păstreze finanţările din partea băncilor europene, în condiţiile în care toţi inducatorii care se iau în calcul au niveluri echilibrate.

UPDATE: Băncile mamă din România sunt concentrate pe capitalul social, care nu poate fi retras

De asemenea, Popa a mai spus că expunerile băncilor mamă pe România sunt concentrate în principal pe capitalul social, care nu poate fi retras, iar linilile de finanţare sunt intangibile până la scadenţă.

"Indicatorul de adecvare a capitalului de rang I este foarte aproape de rata de solvabilitate generală, ceea ce înseamnă că cea mai mare parte a expunerilor reprezintă capital social, care nu poate fi retras. Împrumuturile subordonate sunt minoritare, au o pondere mult mai mică decât în alte ţări din regiune. Dar nici aceste împrumutri subordonate nu pot fi retrase înainte de scadenţă. Este un element foarte bun de stabilitate (...) Nu văd un risc de scădere a expunerilor, ci mai curând de încetinire a creşterii linilor de finanţare", a spus Popa.

El a arătat că băncile cu capital grecesc din România sunt chiar mai bine capitalizate decât restul sistemului, având un grad de adecvare a capitalului de rang I de 15,8%, faţă de o medie de 13,6%.

Aceşti indicatori, aflaţi mult peste nivelul minim de 9% stabilit la nivelul zonei euro, vor asigura băncilor un spaţiu suficient de creditare, chiar dacă accentul se va muta dinspre valută spre moneda naţională, ceea ce este în linie cu recomndările băncii centrale.

Viceguvernatorul BNR crede că băncile mamă vor face o diferenţiere privind expunerile pe diferitele state din europa emergentă, iar România poate oferi oportunităţi de finanţare şi fundamente mai bune.

Popa a amintit că multinaţionalele din România au reuşit după debutul crizei, chiar în perioade de dezintermediere puternică, să se finanţeze în condiţii avantajoase direct de la băncile mamă, iar aceste expuneri nu sunt avute în vedere de autorităţile de reglementare din statele de origine ale acestor instituţii financiare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite