BNR: Avem nevoie de revenirea creditării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii băncii centrale au atras din nou atenţia asupra necesităţii repornirii creditării. După ce BNR a anunţat că dobânzile băncilor rămân ridicate, vice-guvernatorul Cristian Popa a menţionat că pot exista exagerări privind întărirea standardelor de creditare.

După ce Banca Naţională a României (BNR) a decis luni să reducă dobânda de politică monetară până la 6%, reprezentanţii băncii centrale au atras ieri atenţia asupra necesităţii repornirii procesului de creditare către mediul privat. Asta în contextul în care ritmul anual de creştere a creditului acordat sectorului privat, în special a împrumuturilor în lei, a rămas în teritoriu negativ.

În România, investiţiile vor continua să scadă în 2010

BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, la 6,5%, nivel minim istoric

„Avem nevoie de revenirea creditării, în special în monedă naţională, către mediul privat", a declarat Cristian Popa. El a adăugat că avansul creditării sectorului guvernamental, adică împrumuturile acordate de bănci Ministerului Finanţelor, a fost firesc în condiţiile crizei economice.

La rândul său, Ion Drăgulin, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară a BNR, consideră că performanţa bună a sistemului bancar este semn bun pentru adaptarea cererii cu oferta, în vederea relansării creditării.

Banca Naţională preciza la începutul acestei săptămâni, în comunicatul emis în urma şedinţei de politică monetară, că dobânzile la depozitele şi la creditele noi, deşi au fost ajustate, ele rămân relativ ridicate comparativ cu nivelul dobânzii-cheie. Cristian Popa a arătat că întotdeauna practicarea de bonificaţii mari la economii va atrage după sine costuri mai mari la credite. „Aceasta nu este o combinaţie sustenabilă", a adăugat el.

Companiile mari, fără impact pe creditare

Companiile mari din România nu vor avea însă un rol important în reluarea procesului de creditare, pentru că ele se finanţează modest de la băncile de pe piaţa locală, spune Florian Neagu, şef serviciu în cadrul Direcţiei de Stabilitate Financiară a BNR. El a adăugat că marile companii şi-au redus şi mai mult expunerea pe băncile din România în perioada crizei şi că au apelat la finanţări de la companiile-mamă. „Cele mai multe indicii arată că această revenire a cererii de credite nu poate veni din partea companiilor cu importanţă sistemică", a spus Neagu.

În ceea ce priveşte creditele neperformante, viceguvernatorul Cristian Popa se aşteaptă ca acestea să continue să crească în 2010, dar ritmul va fi unul mai lent. El consideră că acumularea portofolilor de credite neperformante va continua să crească, în special, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii.

Creditul bate pasul pe loc

Soldul creditelor către populaţie şi firme a scăzut cu 0,3% în februarie faţă de luna precedentă, pe fondul unei reduceri cu 1,2% pentru componenta în lei şi a unei creşteri uşoare, cu 0,9%, pentru finanţările în valută. Analiştii spun că creditul neguvernamental va înregistra o uşoară creştere în acest an, dar nu ne putem aştepta prea curând la ritmul dinaintea crizei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite