BERD finanţează servicii de consultanţă pentru IMM-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

IMM-urile pot lua fonduri nerambursabile de până la 10.000 de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru servicii de consultanţă pentru realizarea unor studii de fezabilitate sau audituri privind eficienţa energetică a afacerii lor.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) finanţează întreprinderile mici şi mijlocii cu până la 75% (maximum 10.000 de euro) din valoarea aferentă proiectelor de consultanţă ce vizează studii de marketing, de fezabilitate sau tehnice privind eficienţa energetică a afacerii acestora. Până anul acesta, ajutorul acoperea maximum 50% din valoarea proiectelor de consultanţă. Sprijinul nerambursabil se acordă în cadrul „Programului de finanţare a consultanţei în afaceri Business Advisory Services România‟, administrat de BERD. „Anul trecut BAS România a finanţat 70 de firme ale căror proiecte de consultanţă aveau o valoare medie de 5.500 de euro, printre care şi proiecte privind eficienţa energetică. În general, valoarea medie a unei finanţări este de 11.000 de euro‟, arată Daniela Marin, directorul naţional al programului BAS România.

Din 2006 şi până acum, BAS România a finanţat 170 de proiecte de consultanţă cu o valoarea totală de peste 1,9 milioane de euro, aproape 970.000 de euro reprezentând sprijinul nerambursabil oferit de instituţie. „ Pentru 2010 mai avem alţi 400.000 de euro disponibili pentru firmele mici şi mijlocii, dar acestea trebuie să aibă capital majoritar românesc‟, a adăugat Marin.


Finanţare pentru firme cu capital românesc

Reprezentanţii firmelor pentru audit în domeniul energetic spun că, în general, firmele pierd 80% din energie pentru încălzirea clădirilor în care funcţionează compania şi restul de 20% pe apa caldă menajeră şi pe instalaţiile de iluminat. „De regulă, o firmă plăteşte până la 4 euro pe metro pătrat pentru un proiect de audit al unei clădiri‟, arată, Sebastian Antonie, director general al companiei de audit energetic Energy Management.

BAS finanţează orice proiect al unei întreprinderi mici şi mijlocii cu capital privat, majoritar românesc, care are cel puţin doi ani vechime şi sub 250 de angajaţi.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite