BERD: Suntem de acord cu preşedintele român. Orice recapitalizare a băncilor trebuie să fie benefică întregului grup

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este de acord cu mesaj preşedintelui Traian Băsescu potrivit căruia recapitalizarea grupurilor bancare nu trebuie să se realizeze prin retrageri de capital din subsidiare, potrivit economistului şef adjunct al instituţiei, Jeromin Zettelmeyer.

"Suntem de acord cu mesajul preşedintelui român că orice recapitalizare trebuie să fie benefică grupului pe ansamblu", a declarat Zettelmeyer, potrivit EUobserver.

Ţările din Europa Centrală şi de Est sunt îngrijorate că planurile referitoare la recapitalizarea marilor grupuri bancare vor permite o retragere puternică de fonduri, punând în pericol economiie din regiune. Băncile din Franţa, Austria sau Grecia deţin o pondere importantă în capitalul sistemelor din regiune.

De exemplu, jumătate din sectorul bancar românesc este controlat de bănci austriece şi elene, printre care Erste, Raiffeisen, Alpha Bank sau EFG Eurobank.

La finele primului semestru din acest an, băncile cu capital grecesc deţineau o cotă de piaţă de 38,8% în activul agregat al sistemului bancar românesc, fiind urmate de cele cu capital austriac – o cotă de 15,5%. Capitalul grecesc a rămas majoritar în rândul băncilor cu capital străin din România (30%), urmat de cel austriac (21%) şi de cel francez (4,3%).

Banca Naţională a României a cerut subsidiarelor locale ale băncilor străine să crească nivelul capitalului dacă băncile-mamă se confruntă cu dificultăţi din cauza expunerii pe Grecia.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat zielele trecute că nu poate fi acceptată o recapitalizare care să fie adusă la volumele necesare prin retragere de bani.

Întârzierea în decizii ne-a creat probleme deosebite şi în ceea ce priveşte chiar finanţarea deficitelor şi a datoriilor pe care le aveam pentru acest an. Am ajuns să ne împrumutăm la preţuri mai mari, deci la dobânzi mai mari decât în 2010, când România nu era stabilizată macroeconomic. Iar asta din cauza deprecierii CDS-ului întregii regiuni, pentru că nu s-au luat măsuri la timp în ceea ce priveşte Grecia", a afirmat duminică preşedintele Traian Băsescu, după prima parte a unui summit UE care va continua şi mâine.

Şeful statului a declarat ieri că insistenţa cu care abordează subiectul recapitalizării băncilor din zona euro este dată de evaluările diferite făcute de UE şi FMI cu privire la suma necesară acestei operaţiuni, FMI susţinând că sunt necesare 200 miliarde euro, în timp ce UE avansează suma de 100 miliarde de euro.

"Nu am pus sub semnul întrebării cifra acreditată, de a se pune la dispoziţia băncilor 100 de miliarde de euro pentru recapitalizare sau capitalizare. Eu am pus în discuţii altceva - dacă sumele cu care sunt capitalizate băncile care au nevoie de capitalizare acoperă şi nevoia acestora sau a noastră ca filialele lor din România să-şi menţină nivelul de expunere de anul acesta şi anul viitor", a menţionat Băsescu.






Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite