BERD: Revigorarea economică în România va fi întârziată de rigorile fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economică în cele 30 de ţări analizate, din Europa Centrală până în Asia Centrală, arătând însă că în România şi Bulgaria revenirea va fi întârziată de prevederile de ordin fiscal.

Astfel, BERD estimează o creştere de 1,3% pentru PIB-ul României în 2010, faţă de estimarea de 1% făcută în octombrie.

Pentru 2011, analiştii BERD se aşteaptă la o creştere economică de 2,3% în România.

Revizuirea în urcare a BERD la nivelul întregii regiuni studiate arată că ritmul de revenire a economiei este mai mare decât anticipaseră analiştii băncii în octombrie, când a fost făcută estimarea anterioară.

„După o contracţie a PIB-ului real de circa 6% în 2009, BERD se aşteaptă acum la o creştere medie de 3,3% în 2010, faţă de predicţia anterioară de 2,5%. Pentru 2011, BERD estimează o creştere regională de 3,8%“, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare.

Revizuirea pozitivă este susţinută de întărirea mai mare decât se estimase a performanţelor din patru ţări ale regiunii analizate, Rusia, Kazahstan, Polonia şi Turcia, pe fondul preţurilor mari la mărfuri şi al infuziei de capital în marile ţări energente.

Pe de altă parte, în ţări mici care nu exportă mărfuri, recuperarea va continua să fie lentă şi, în unele cazuri, precum statele baltice şi Ungaria, „ne aşteptăm să vedem în continuare o creştere negativă şi în 2010“, se mai arată în raportul BERD.

În ceea ce priveşte Europa de Sud-Est, va exista o anumită eterogenitate. O parte a ţărilor din această zonă va beneficia de o creştere a preţurilor metalelor (Macedonia şi Serbia) sau din infuziile de capital ca urmare a creşterii ratingului (Turcia). „Revigoarea în România şi Bulgaria, pe de altă parte, este probabil să fie încetinită de rigorile fiscale“, mai arată analiştii BERD.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite