Un client al BCR din sud-estul ţării nu a mai putut plăti ratele la „Prima casă” - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică scrie despre primul caz de despăgubire în cazul programului "Prima casă", executarea silită a companiilor CFR şi CFR Marfă şi scăderea contrabandei cu ţigări. Printre alte subiecte, componentele pentru construcţia conductei Nabucco costă 3,5 miliarde de euro, iar în opinia lui  Tăriceanu, cota unică de 16% a fost un succes.

Un client al BCR din sud-estul ţării nu a mai putut plăti ratele la „Prima casă”

Statul a plătit deja prima despăgubire în contul garanţiilor acordate prin programul "Prima casă" şi va trece la executarea imobilului, după ce un client a întârziat mai mult de trei luni cu plata ratelor, potrivit datelor furnizate ZF de Ministerul Finanţelor. Reprezentanţii de la Finanţe spun însă că mai există o soluţie pentru a se evita executarea silită. "Ministerul Finanţelor Publice poate aproba preluarea finanţării garantate şi a locuinţei de către o persoană fizică ce îndeplineşte criteriile de eligibilitate în cadrul Programului în condiţiile stabilite în normele de implementare, pentru a se evita executarea garanţiei".

Fiscul a trecut la excutarea silită a companiilor CFR şi CFR Marfă

Statul mai are de recuperat de la marii contribuabili datorii de peste un miliard de euro la finele lunii martie, iar Fiscul a început procedura de executare silită împotriva a 65% dintre aceste societăţi. Situaţia reiese din lista marilor contribuabilili care înregistrează datorii la bugetul de stat la data de 31 martie, obţinută de ziarul Bursa. Printre sutele de companii executate silit se regăsesc societăţi deosebit de importante, din toate sectoarele economiei naţionale: CFR SA, CFR Marfă, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale etc.

Scăderea cu 2,3% a contrabandei cu ţigări a adus bugetului 20 mil. euro

După ce în primele doua luni ale acestui an volumul contrabandei cu ţigări a urcat la 36,2% din totalul pieţei, comparativ cu nivelul de 22%  înregistrat la sfârşitul lui 2009, în luna martie  acesta a scăzut cu 2,3 puncte procentuale. Potrivit unui studiu, scăderea a fost determinată în cea mai mare parte de iniţiativele aplicate de autorităţi pentru stoparea contrabandei, scrie Financiarul. "Ultimele măsuri luate de autorităţi au reprezentat o lovitură dată pieţei ilegale, iar din estimarile noastre se arată că două procente pot fi convertite într-o sumă echivalentă cu aproximativ 20 de milioane de euro", a declarat Adrian Popa, Head of Corporate&Regulatory Affairs South East Europe British American Tobacco.

Tăriceanu: Eliminarea cotei unice şi majorarea TVA, greşeli majore care ar putea fi făcute de Guvern

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat că ar fi o greşeală ca actualul Guvern să recurgă la măsuri anti-criză precum eliminarea cotei unice şi majorarea TVA. În opinia liberalului, cota unică de 16% a fost un succes, precizând că în opinia sa ar fi o greşeală să se renunţe la ea, scrie Money. Întrebat dacă în opinia sa va creşte taxa pe valoare adăugată, Tăriceanu a menţionat că probabil aceasta va fi o soluţie la care va recurge Guvernul, făcând astfel o altă greşeală.

Componentele pentru construcţia conductei Nabucco costă 3,5 miliarde de euro

Nabucco Gas Pipeline International, compania de proiect care va realiza acest gazoduct, a lansat săptămâna trecută procesul de precalificare pentru procurarea de componente necesare pentru construcţia conductei, a căror valoare este de 3,5 miliarde de euro, astfel încât să fie respectat calendarul prevăzut de către consorţiu pentru începerea construcţiei, respectiv sfârşitul anului viitor. Compania azeră SOCAR va furniza anual 12 miliarde metri cubi de gaze pentru Nabucco, scrie Curierul Naţional.



Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite