BCR - un adevarat Caritas pentru BERD si IFC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Privatizarea BCR a intrat in linie dreapta. Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a trimis, ieri, catre "finalisti" proiectul contractului final aprobat in sedinta de guvern de duminica. Pe 20

Privatizarea BCR a intrat in linie dreapta. Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a trimis, ieri, catre "finalisti" proiectul contractului final aprobat in sedinta de guvern de duminica. Pe 20 decembrie, acestea vor fi analizate, iar o zi mai tarziu guvernul va anunta castigatorul si contractul va fi facut public. In iunie 2004, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) au cumparat impreuna 25 la suta plus doua actiuni de la BCR, platind fiecare dintre ele 111 milioane de euro. La vremea respectiva, statul roman fusese ofertat pentru preluarea celei mai mari banci romanesti cu doar 800.000 de euro, suma considerata inadmisibila. Intre timp, cota bancii a crescut si BCR a fost scoasa din nou la privatizare. Mai multe consortii financiare importante si-au exprimat intentia de a cumpara banca, in finala calificandu-se doar Erste Bank (Austria) si Millennium (Portugalia), care au oferit ,la prima strigare" peste 4 miliarde de euro (suma vehiculata in lumea bancara). Deci, investitia comuna de 222 milioane de euro a BERD si IFC este evaluata acum la cel putin 1 miliard de euro. Un calcul simplu ne arata ca pentru 1 euro investit, cele doua institutii financiare vor primi aproape 5. Primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, a atras atentia asupra faptului ca problema nu trebuie pusa simplist. El considera ca BERD si IFC au adus la BCR nu numai milioane de euro, atunci cand banca era considerata o afacere neprofitabila, ci si prestigiu, incredere si un management modern, insusiri care acum au devenit cuantificabile in euro.
Palatele Victoria si Cotroceni, in finala pentru BCR
"Pariorii" sunt impartiti in doua tabere. Unii considera ca Erste Bank va face o oferta putin tentanta pentru ca vrea sa cedeze, fiind atrasa acum de preluarea CEC-ului. Teoria conspiratiei merge si mai departe. Sunt unele voci care muta ,lupta" dintre palatele Cotroceni si Victoria si in privatizarea BCR. Erste Bank este considerata ca fiind situata in zona de interese a Palatului Victoria, pe cand Millennium, in cea a Palatului Cotroceni. In presa au aparut informatii care spun ca PR-ul bancii portugheze in perioada de privatizare a BCR este asigurat de compania GMP-Ashley, cea care s-a ocupat si de imaginea presedintelui Traian Basescu in ultimele campanii electorale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite