BCR: avansul economic va fi sub potenţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Efectele de încetinire datorate conjuncturii externe vor afecta economia în trimestrele următoare, contextul financiar internaţional rămâne incert, astfel că revenirea creşterii economice a României va rămâne sub potenţial", a declarat ieri Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al BCR.

El crede că o parte din companiile pe care BCR le-a sprijinit şi cărora le-a acordat finanţare în ultimii doi-trei ani „nu vor mai supravieţui" unui nou val de recesiune în Europa. „Din păcate, vor fi cazuri în care clienţi din zona de retail, dar şi din segmentul corporate nu vor supravieţui noilor condiţii, în special dacă Europa se îndreaptă către o nouă recesiune în următoarele 6-12 luni", a afirmat Bruynseels. Ponderea creditelor neperformante în totalul portofoliului BCR se situa la 20,8% după primele nouă luni, iar Bruynseels se aşteaptă ca nivelul acestora să crească uşor.

Acoperirea riscurilor se va menţine scumpă

Provizioanele BCR, constituite pentru acoperirea riscurilor aferente creditelor, se vor menţine la aproximativ acelaşi nivel şi în ultimele trei luni ale anului, potrivit lui Dominic Bruynseels. Nivelul ridicat al provizioanelor a tras în jos profitabilitatea băncii. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite