BCR: PIB-ul a fost o surpriză pozitivă în trimestrul al doilea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi perspectiva economică pentru 2010 nu este una favorabilă, PIB a produs o surpriză pozitivă în trimestrul al II-lea, arată un raport al BCR. Exporturile au fost principalul motor de creştere, dar ele nu pot să tragă singure economia pe plus.

„Aproape toţi indicatorii macroeconomici s-au îmbunătăţit în trimestrul al II-lea, ceea ce a determinat o evoluţie trimestrială favorabilă a Produsului Intern Brut  (PIB), de 0,3%, şi o reducere semnificativă a declinului la nivel anualizat (-0,5% de la -2,6% în trimestrul I din 2010)", a transmis economistul-şef al BCR, Lucian Anghel.

Industria şi-a accelerat ritmul de creştere la nivel anual - susţinută de comenzile externe noi - iar exporturile au crescut cu peste 30%, în medie, în trimestrul al II-lea faţă de perioada similară din 2009. Cererea internă în industrie, deşi păstrează un decalaj important faţă de cea externă, a continuat să crească în trimestrul al doilea.

Încredere scăzută

Indicatorul de încredere în consum a înregistrat noi minime în trimestrul al doilea, ceea ce arată un nivel destul de ridicat de pesimism, deşi vânzările cu amănuntul şi-au redus semnificativ scăderea în această perioadă.

„În acelaşi timp, serviciile prestate populaţiei şi-au accelerat ritmul de creştere real la nivel anual în perioada aprilie-iunie, ceea ce a imprimat un trend mai favorabil pentru consumul populaţiei în trimestrul al doilea comparativ cu trimestrele anterioare", au mai transmis economiştii BCR.

Rata şomajului înregistrat a scăzut în mod constant în trimestrul al doilea, mai ales ca urmare a unor factori sezonieri, însă a putut fi observată şi o reducere a şomajului şi în termeni ajustaţi sezonier în perioada aprilie-iunie.

Efectele majorării TVA, limitate

Inflaţia lunară în iulie a fost 2,6%, sub aşteptările pieţei, în timp ce la nivel anual aceasta s-a accelerat la 7,2%. Potrivit raportului, efectul de transmisie parţială a majorării TVA în preţuri a fost generată în principal de consumul modest, care a contracarat schimbările intervenite în sistemul de impozitare.

„Efectele de runda a doua ar putea fi limitate în condiţiile declinului puterii de cumpărare a populaţiei, în special ca urmare a aplicării pachetului de măsuri de austeritate în partea a doua a acestui an", notează economiştii instituţiei de credit.

Toate semnele pozitive ale revenirii economice pot fi însă anulate de unele decizii guvernamentale. Aflaţi din „Adevărul" de miercuri ce poate pune în pericol creşterea susţinută a PIB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite