BCR: Leul prea sensibil, o provocare pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii Băncii Comerciale Române (BCR) au prezentat ieri un set de 10 provocări pe care le are de înfruntat economia românească în 2012, una dintre cele mai importante fiind sensibilitatea leului.

Prognozele BCR pentru acest an arată că moneda naţională ar putea fi tranzacţionată în intervalul de 4,3-4,5 lei/euro în cea mai mare parte a anului, iar creşterea economică ar putea fi în jur de 1%. „Inflaţia îşi va inversa trendul (de pe scădere pe creştere -n.n.) în partea a doua a anului, dar va rămâne în intervalul-ţintă stabilit de BNR pentru 2012. Dar îmbunătăţirea ratei de absorbţie a fondurilor europene la peste 60% şi atragerea de investiţii străine directe în agricultură, industria prelucrătoare şi turism ar putea determina reducerea deficitului de cont curent cu 2-3% din PIB pe termen mediu.

Dictatura sentimentului

„Din păcate, în această perioadă suntem în plină dictatură a sentimentului, investitorii acţionează mai mult emoţional şi autorităţile - române sau europene - trebuie să gestioneze cu maximă atenţie pieţele", a afirmat Lucian Anghel, economistul şef al BCR, cu ocazia prezentării Raportului macroeconomic „România - Top 10 provocări".

Anghel a arătat că elementul-cheie pentru creşterea economică este găsirea surselor de finanţare la costuri cât mai mici. De aceea, atragerea de fonduri europene - adică finanţarea la cele mai mici costuri posibile - este esenţială, însă accesarea acestor bani nu e deloc uşoară. „Performerul, respectiv cel mai activ stat în atragerea de fonduri structurale are o rată de absorbţie de 46%, nu 100% sau 80-90%. Asta înseamnă că este foarte dificilă atragerea de fonduri, dar nu cred că la Bruxelles va plânge cineva din cauza faptului că banii europeni n-au fost cheltuiţi", a mai spus Lucian Anghel.

Economia, încă departe de potenţial

Graficele din raportul BCR arată că Produsul Intern Brut (PIB) va evolua în următorii ani mult sub potenţialul estimat acum la 2,5-3%. În 2006-2009, economia a evoluat peste potenţialul de atunci, care era de 5%, apoi a scăzut sub acest palier şi se va menţine aşa până în 2013 inclusiv.

Cât despre datoria externă, care creşte vertiginos, analiştii BCR arată că „simpla rostogolire a datoriei nu poate asigura creştere economică, iar fluxurile de capital care nu generează datorie (în principal investiţiile străine şi fondurile europene) trebuie să se afle în centrul atenţiei".

"Este foarte dificilă atragerea de fonduri europene, dar nu cred că la Bruxelles va plânge cineva din cauză că banii UE n-au fost cheltuiţi.''
Lucian Anghel economist-şef BCR

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite