BCR: Economia României creşte cu „viteza întâi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revenirea modestă de până acum şi condiţiile adverse de pe pieţele externe şi interne i-au determinat pe analiştii economici ai BCR să modifice estimarea de creştere economică pe termen scurt şi mediu. „2012 va aduce României cea mai severă secetă din ultimii cinci ani, cu efecte negative imediate asupra creşterii economice şi inflaţiei. Pe lângă aceasta, mediul extern rămâne unul advers iar încrederea agenţilor ec

Aproximativ 50% din exporturile României au ca destinaţie zona euro şi peste 80% din investiţiile străine directe primite de România pornesc din aceste ţări, a declarat Florin Eugen Sinca, analist în cadrul echipei Cercetare Macro si Titluri cu Venit Fix, BCR Cercetare, cu ocazia prezentării raportului.

Creşterea: 0,7% în 2012

„Având în vedere toate acestea, estimăm o creştere economică de 0,7% în 2012 şi 1,9% în 2013, în scădere faţă de estimările anterioare. Performanţa sub aşteptări în domeniul atragerii fondurilor europene structurale trebuie îmbunătăţită rapid, în caz contrar România riscând o perioadă prelungită de creştere economică sub potenţial, a adăugat Florin Eugen Sinca.
„Pentru finele anului 2012 estimăm o rată a inflaţiei de 4%, la limita superioară a ţintei BNR. Creşterea preţurilor produselor agroalimentare atât pe plan intern cât şi extern precum şi majorarea unor preţuri administrate sunt principalii factori inflaţionişti din perioada imediat următoare. Totodată, nu excludem ieşirea temporară a inflaţiei din ţinta BNR în această toamnă sau la începutul anului viitor. Prin urmare, considerăm că BNR este mai dispusă în prezent să favorizeze un leu mai puternic, pentru atenuarea presiunilor inflaţioniste“, a spus Sinca.

Dobânzile se vor menţine ridicate

De asemenea, cercetătorul mai arată că dobânzile din piaţa interbancară se vor menţine la niveluri mai ridicate până la finele anului. „O nouă emisiune de euroobligaţiuni a Ministerului de Finanţe pe pieţele externe în această toamnă ar putea contrabalansa, într-o anumită măsură, tendinţa de creştere a randamentelor titlurilor de stat în lei pe piaţa internă şi ar putea ajuta leul“, conchide Florin Eugen Sinca.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite