BCR şi Eximbank vor asigura riscurile de garanţie la export

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele juridice - IMM sau companii mari - care contractează împrumuturi de la BCR vor putea beneficia şi de garanţii de export şi asigurări ale creditului şi ale riscului de neplată,

Persoanele juridice - IMM sau companii mari - care contractează împrumuturi de la BCR vor putea beneficia şi de garanţii de export şi asigurări ale creditului şi ale riscului de neplată, acordate de Banca de Export-Import a României (Eximbank), în numele şi contul statului.
Acordul de cooperare generală parafat ieri de cele două instituţii bancare mai dă posibilitatea clienţilor BCR de compensare parţială a dobânzii la creditele în lei, serviciu acordat de Eximbank în baza fondurilor puse la dispoziţie de către stat. De asemenea, la cererea BCR, Eximbank va putea acorda credite pentru a completa finanţarea obţinută de la BCR şi sindicalizări de risc. "BCR va asigura clienţilor săi finanţările solicitate în conformitate cu normele şi reglementările proprii, iar Eximbank va oferi clienţilor săi garanţii, asigurări sau alte produse specifice, pentru facilitarea accesului la finanţările BCR", a declarat vicepreşedintele executiv al BCR, Ilie Mihai.
"Avantajul competitiv al produselor oferite de noi băncilor comerciale este acela că garanţiile sunt oferite în numele şi în contul statului - practic, la acestea nu se ia nimic în contragaranţie", declară Iulian Velicu, vicepreşedinte Eximbank. Astfel, băncile comerciale nu costituie provizioane pentru garanţiile şi asigurările oferite, dat fiindcă sunt considerate de către BNR ca având risc zero.
Eximbank a încheiat acorduri similare cu BRD Groupe Societe Generale şi băncile Carpatica, Romexterra şi Banc Post, fiind în curs de finalizare parteneriate cu Finansbank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank şi Libra Bank, iar cererea este foarte mare, ne-a mai declarat vicepreşedinte Eximbank.
Comisioanele vor fi reduse
Termenul de soluţionare a cererilor primite de la BCR se analizează în trei zile, spune Carmen Radu, preşedintele Eximbank. Aceasta ne-a mai informat că, în viitorul apropiat, Eximbank va reduce comisioanele percepute. Banca funcţionează ca agent al statului, iar garanţiile şi asigurările de stat sunt considerate cu risc zero. Eximbank are un capital social de 210 milioane de euro şi fonduri proprii de 260 milioane de euro. În prezent, comisioanele pentru acoperirea riscului de plată la export sunt negociabile, în funcţie de durata emiterii garanţiei, gradul de risc al ţării de destinaţie şi al societăţii.
- Asigurarea riscului la export: între 1 şi 2% din valoarea exporturilor
- Comision de analiză a dosarului: echivalentul a 100 de euro
- Comision pentru garanţiile emise la cererea agenţilor economici: 0,3% pe an
- Comision de risc al garanţiei, perceput trimestrial: 0,1% -0,4%

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite