Un acţionar minoritar al BCR vrea să forţeze listarea la bursă apelând la instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un acţionar minoritar al Băncii Comerciale Române cere în instanţă ca Erste Bank să respecte prevederile contractuale de listare a BCR la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), termenul de judecată fiind stabilit pentru 7 septembrie.

Avocata Ioana Sfîrăială, acţionar la BCR, a înaintat în 10 ianuarie 2012, o acţiune în care cheamă în judecată pe Erste Group Bank AG, EGB Ceps Holding GMBH şi Banca Comercială Română.

Avocata cere ca instanţa să-i oblige, în solidar, pe pârâţi "la luarea măsurilor şi acţiunilor prevăzute de articolul13.2, litera a), din contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni la BCR încheiat în data de 21 decembrie 2005 între AVAS şi Erste Bank".

"Astfel, prin Contract, la art.13.2 - Obligaţii post privatizare - s-a prevăzut ca şi condiţie post privatizare, obligaţia cumpăratorului (Erste Bank, iar apoi EGB) de a lua masurile necesare în vederea admiterii la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti a acţiunilor BCR (fără derularea unei oferte publice), fie efectuarea unei Oferte publice în vederea admiterii la tranzacţionare a acţiunilor BCR la Bursa de Valori Bucureşti", notează Sfîrăială în acţiunea depusă la Secţia a VI-a civilă a Tribunalului Bucureşti.

Potrivit acţionarului BCR, aceste măsuri trebuiau luate în 36 de luni de la "finalizare" înţeleasă ca "executarea de către vânzător şi cumpărator a obligaţiilor legate de vânzare cumpărare ce le revin potrivit Clauzei 7 din contract (art.1.1 - Definiţii - din Contract)".

Avocata Ioana Sfîrăială arată că "finalizarea" s-a realizat in 2006 şi, cu toate acestea, nici până la acest moment, "BCR şi/sau acţionarul majoritar, Erste Bank, iar mai apoi EGB Ceps Holding GMBH nu au luat măsurile prevăzute în contract în vederea listării la BVB a acţiunilor BCR".

Listarea BCR a fost respinsă de acţionari în AGA în luna noiembrie, tocmai pentru ca un vot negativ să protejeze Erste ulterior de eventuale acţiuni în instanţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite