BCE cumpără mai puţine obligaţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele îndatorate din zona euro se confruntă cu dificultăţi în vederea obţinerii de finanţări internaţionale, pe fondul temerilor privind capacitatea lor de a rambursa creditele.

Încercând să sprijine aceste ţări, Banca Centrală Europeană (BCE) a început, în luna mai, să cumpere obligaţiuni emise de guvernele acestor state, oferindu-le astfel lichidităţile necesare. De săptămâna trecută însă, BCE a diminuat aceste tranzacţii, lăsând loc speculaţiilor privind desfiinţarea programului de ajutorare, însă preşedintele Băncii Centrale, Jean-Claude Trichet (foto), a declarat că tendinţa este întâmplătoare.

Până acum, instituţia europeană a cumpărat obligaţiuni în valoare de 60 de miliarde de euro. Iniţial, şefii BCE au refuzat să investească în aceste obligaţiuni, motivând că astfel de achiziţii ar duce la creşterea inflaţiei, însă la începutul lunii mai au acceptat acest pas ca parte a unui pachet de măsuri care să prevină intrarea statelor în colaps.

Astfel, BCE a cumpărat săptămânal obligaţiuni în valoare de patru miliarde de euro, însă, săptămâna trecută, achiziţiile au fost de numai un miliard de euro. Programul ar putea fi încheiat dacă pieţele de obligaţiuni continuă să se îmbunătăţească, a declarat Juergen Stark, membru al Consiliului Executiv al BCE, citat de Reuters.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite