BCE, gata să lupte cu inflaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Centrală Europeană ar putea majora dobânda-cheie pentru a stăpâni rata inflaţiei. Pentru prima dată de la izbucnirea crizei datoriilor suverane în Europa, oficialii Băncii Centrale Europene ar putea majora dobânda de politică monetară. 

Nivelul ridicat la care a ajuns rata inflaţiei în ultima perioadă şi datele recente care arată că tendinţa de creştere va continua pun presiune asupra oficialilor Băncii Centrale Europene (BCE) care, din 2009, menţin dobânda de politică monetară la un prag nesemnificativ de 1% pentru a ajuta statele cu dificultăţi din Uniunea Europeană.

Acum, pentru prima dată de la izbucnirea crizei datoriilor suverane în Europa, oficialii BCE spun că, dacă este nevoie, vor modifica dobânda de politica monetară pentru a evita un risc şi mai mare - inflaţia în creştere. Şedinţa de politică monetară a Consiliului Guvernatorilor BCE va avea loc joi, la Frankfurt.

„Suntem pregătiţi să acţionăm decisiv şi imediat dacă este nevoie", a declarat Jüergen Stark, membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, citat de Bloomberg. Acesta a arătat că, pentru a evita riscul ca rata inflaţiei să depăşească ţintele agreate, „trebuie să schimbăm orientarea politicii monetare, dacă este nevoie".

INFLAŢIE SUB 2%, ÎN FIŞA POSTULUI

Declaraţiile lui Stark au venit la scurt timp după ce mai mulţi oficiali ai BCE şi reprezentanţi ai statelor comunitare şi-au arătat îngrijorarea faţă de nivelul inflaţiei din zona euro. În ianuarie, aceasta a depăşit pragul agreat de 2%, ajungând la 2,4%, în special din cauza preţurilor mai mari pentru energie. Una dintre atribuţiile BCE este să se asigure că rata anuală a inflaţiei nu depăşeşte 2%.

 „Creşterea recentă a cotelor inflaţiei nu a uşurat deloc viaţa celor de la BCE", spune Dirk Schumacher, economist la biroul din Frankfurt al gigantului bancar Goldman Sachs. Astfel, pentru a se asigura că acest prag este respectat, economiştii instituţiei europene ar putea decide majorarea dobânzii de politică monetară de la 1%, nivel la care este menţinută din mai 2009. Atunci, pentru a asigura finanţare avantajoasă pentru statele cu dificultăţi din UE (în special cele din zona euro), instituţia a stabilit acest nivel al dobânzii-cheie. 

S-A DUS VREMEA DOBÂNZILOR MICI

Încă din toamna anului trecut, economişti şi analişti reputaţi, printre care şi laureatul Premiului Nobel pentru Economie Joseph Stiglitz şi Steve Forbes, redactor-şef al Forbes, avertizau că timpul dobânzilor nesemnificative s-a sfârşit şi că, în timp, statele şi instituţiile internaţionale trebuie să revină la operaţiunile pe care le desfăşurau înainte de izbucnirea crizei.

Un susţinător al acestui plan este şi Axel Weber, guvernator al Bundesbank, banca centrală a Germaniei. Înainte de a-şi anunţa demisia începând cu aprilie, Weber era considerat succesorul lui Jean-Claude Trichet, actualul preşedinte al BCE, al cărui mandat va expira în octombrie. Se pare că tocmai această părere este cea care l-a costat pe Weber, atrăgându-şi criticile statelor periferice din zona euro, care încă depind de finanţarea Băncii Centrale Europene pentru a-şi răscumpăra obligaţiuni guvernamentale şi pentru a achita dobânzi la credite.

1% este dobânda de politică monetară pe care BCE o menţine din mai 2009 pentru a ajuta statele cu probleme din zona euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite