BCE va opri cumpărarea de obligaţiuni numai după stabilizarea pieţelor financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Centrală Europeană (BCE) nu va opri brusc programul de cumpărare de obligaţiuni de pe pieţele secundare după ce Fondul European de Stabilitate Financiară va dobândi această capacitate, ci va aştepta până la stabilizarea pieţelor.

Fondul European de Stabilitate Financiară va putea interveni pe piaţa secundară pentru a cumpăra obligaţiunile ţărilor cu probleme financiar-fiscale, măsură îndeplinită până acum de BCE. Banca Centrală a reînceput în această vară programul de achiziţii de oblgiaţiuni, pentru a preveni dificultăţi financiare pentru Italia şi Spania.

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat după summit-ul liderilor financiari ai G20 de sâmbătă că achiziţiile de obligaţiuni au fost gândite pentru a elimina turbulenţele din pieţe şi pentru a îmbunătăţi "transmiterea" politicii monetare a instituţiei. "Pentru stabilitatea financiară este absentă în zon euro a trebuit să intervenim pentru o mai bună transmitere a politicii monetare. Prespunem că, atunci când Fondul va fi mai flexibil, vom fi ajuns la stabilitate financiară şi nu va mai trebui să intervenim", a declarat el, potrivit Mediafax.

BCE a cumpărat în ultimele două luni obligaţiuni de stat italiene şi spaniole pentru a menţine costurile de împrumut ale celor două ţări la niveluri sustenabile şi pentru a preveni blocarea pieţelor de credit pentru Madrid şi Roma, aşa cum s-a întamplat în cazul Greciei, Portugaliei şi Irlandei.

Comisarul european pentru economie şi politică monetară, Olli Rehn, a declarat că noile prerogative ale Fondului de Stabilitate şi consolidarea resurselor acestuia ar trebui să împiedice riscurile de contagiune din zona euro.
Printre noile capacităţi ale Fondului se numără acordarea de credite în regim de precauţie către guverne şi de împrumuturi în vederea recapitalizării băncilor. Totodată, resursele mecanismului vor fi consolidate prin leveraging (efectul de pârghie) şi prin introducerea devansată a Mecanismului European de Stabilitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite