BCE se află în faţa unei decizii istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, conduce astăzi ultima şedinţă de politică monetară din cei opt ani de mandat şi ar putea fi nevoit să ia decizii fără precedent, în contextul celei mai grave crize din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial. 

Analiştii, investitorii şi unii politicieni cer BCE să dea drumul la lichiditate nelimitată pentru a sprijini pieţele obligaţiunilor de stat din zona euro, fie pe cont propriu sau prin intermediul Fondului European de Stabilitate Financiară.
Alte variante ar fi oferirea de credite pe termen lung băncilor care intră în crize de finanţare sau chiar reducerea dobânzilor. Criza datoriilor de stat ameninţă supravieţuirea monedei euro, îmbrăţişată de Trichet ca simbol al unităţii europene.

În loc să-şi sărbătoreacsă moştenirea, marcată de stabilitatea preţurilor şi de salvarea zonei euro după prăbuşirea Lehman Brothers în 2008, Trichet se regăseşte din nou în poziţia de salvator al politicienilor şi al băncilor", comentează Carsten Brzeski, senior economist la ING Group Bruxelles.

Preşedintele BCE a insistat în aprilie pentru reluarea achiziţiilor de obligaţiuni de stat de pe piaţa secundară, dând naştere unor divergenţe dure între cei 23 de membrii ai Consiliului Guvernatorilor, care au condus la demisia economistului şef al băncii, germanul Juergen Stark.

Însă deciziile luate pe final de mandat, în speţă în şedinţa de astăziar putea fi cele mai importante şi mai controversate din cariera sa.Bursele europene sunt în creştere, datorită zvonurilor că liderii europeni vor reuşi în curând să vină cu un plan concret şi credibil de rezolvare a crizei datoriilor de stat. Indicele european Stoxx Europe 600 este în urcare cu 1,3%, iar moneda euro s-a apreciat cu 0,2% faţă de dolar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite