Azomureş, de la turci la elveţieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traderul elveţian de îngrăşăminte Ameropa a finalizat preluarea Azomureş de la acţionarii Eurofert Investments şi Azomureş Holdings.

Traderul elveţian de îngrăşăminte şi cereale Ameropa a finalizat preluarea Azomureş Târgu-Mureş, prin firma Pelican Fertilizers pe care o deţine, suma vehiculată pentru încheierea tranzacţiei fiind de aproximativ 133 de milioane de euro. 

Compania va investi peste 200 de milioane de euro pentru retehnologizarea instalaţiilor de pe platforma Azomureş, cu scopul de a reduce impactul asupra mediului şi de a eficientiza producţia de îngrăşăminte. „Pelican Fertilizers este noul deţinător a 100% din acţiunile Eurofert Investments, precum şi a 100% din acţiunile Azomureş Holdings, care deţin împreună în mod direct 75,8% din titlurile Azomureş", se arată într-un comunicat al Chimpex Constanţa.

Investiţii de peste 200 de milioane de euro

Prin achiziţia celui mai important producător de îngrăşăminte din România, Ameropa îşi consolidează poziţia pe piaţă şi introduce Azomureşul, împreună cu cei 2.600 de angajaţi, într-o reţea mondială de producere şi comercializare a îngrăşămintelor pentru agricultură. „Preluarea Azomureş este o tranzacţie importantă pentru Ameropa şi o premisă de dezvoltare în viitor. În cadrul grupului, Azomureş reprezintă deja un brand puternic în domeniul îngrăşămintelor chimice, iar investiţiile pe care le vom derula la Târgu-Mureş vor consolida acest lucru", a declarat  Jan Kadanik, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Azomureş.

Grupul Ameropa şi-a asumat, în momentul tranzacţiei, investiţii de peste 200 de milioane de dolari, sumă ce va viza echipamente de protecţie a mediului şi de eficientizare a producţiei de îngrăşăminte, în special la instalaţiile de azotat de amoniu şi uree. Modernizarea actualelor echipamente va reduce impactul asupra mediului, inclusiv în cazul emisiilor de amoniac. Totodată, este vizată şi o eficientizare a modului de folosire a surselor de energie, având ca scop reducerea impactului asupra mediului înconjurător.

Investiţiile sunt planificate să se deruleze în următorii patru ani, astfel ca activitatea pe platformă să respecte normele de protecţie a mediului, conform legislaţiei în vigoare. În acest sens, Azomureş este în discuţii avansate pentru finalizarea primelor contracte cu furnizorii de echipamente, iar în următoarele două luni urmează să fie oferite detaliile primelor investiţii.

O afacere profitabilă a unei companii importante

Ameropa este o companie elveţiană, fondată în 1948, şi este specializată în comerţul cu cereale şi îngrăşăminte chimice. În prezent, compania este prezentă în 28 de ţări, între care şi România, având vânzări anuale de peste 11 milioane de tone de îngrăşăminte şi 3 milioane de tone de cereale. Preluarea activelor Azomureş pare să fie o tranzacţie de succes pentru elveţieni, judecând după profitul pe care îl înregistrează an de an combinatul chimic mureşean. În 2010, profitul înregistrat de Combinatul Azomureş a fost de 154 de milioane de lei, iar în 2011, profitul net a fost în valoare de 346 de milioane de lei. Combinatul chimic a consemnat anul trecut venituri de 1,89 miliarde de lei, în urcare cu 55% faţă de 1,22 miliarde lei în 2010.

133 milioane de euro este cifra vehiculată privind valoarea tranzacţiei de preluare a combinatului de către Ameropa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite