Avocaţii Rompetrol au contestat decizia ANAF de a pune sechestru pe rafinăria Petromidia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocaţii Rompetrol au contestat astăzi în instanţă decizia ANAF de a pune sub sechestru anumite active ale Rompetrol Rafinare, în scandalul legat de răscupărarea obligaţiunilor în care a fost convertită datoria istorică a companiei petroliere.

"Nu este o creanţă bugetară, ci una comercială. ANAF nu avea nicio competenţă să facă ce a făcut", a declarat, pentru "Adevărul", Ana Diculescu Şova, avocat în cadrul Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

"Vrem să disciplinăm aceată agresivitate pe care nu o înţelegem. Măsura ANAF este în totală ilegalitate, este un exces total", a adăugat ea.

"Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) are la acest moment o simplă datorie comercială neajunsă la scadenţă, rezultată dintr-o operaţiune de emitere de obligaţiuni subscrise de statul român. Mai mult, nici la scadenţă RRC nu va avea vreun debit fiscal rezultat din această operaţiune, întrucât RRC îl va stinge prin conversia în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate la acea dată", se arată într-un punct de vedere comun al caselor de avocatură Ţucă, Zbârcea&Asociaţii şi NNDKP.

Potrivit avocaţilor, "această modalitate de stingere a datoriei este clar şi neechivoc recunoscută în convenţia de emisiune a obligaţiunilor şi în legislaţia specială şi clientul nostru a luat deja măsurile necesare implementării sale".

Mai mult, avocaţii Rompetrol spun că analizează posibilitatea sesizării Curţii de Arbitraj Internaţional de la Washington, pentru încălcarea de către statul român a unor tratate internaţionale de protecţie a investiţiilor.

"Pentru ipoteza în care va continua seria actelor ostile ale diferitelor instituţii ale statului român, din ce în ce mai manifest coordonate împotriva RRC, analizăm cu toata seriozitatea, împreună cu clientul nostru, posibilitatea sesizării curţilor de arbitraj internaţional în baza tratatului de protejare a investiţiilor încheiat între România şi Olanda şi\sau Kazahstan pentru orice prejudicii pe care le suportă grupul Rompetrol", mai spun reprezentanţii celor două case de avocatură.

ANAF susţine că trebuie răscumpărate toate obligaţiunile. Vlădescu spusese exact opusul

Grupul Rompetrol, controlat integral de kazahii de la KazMunaiGaz, a plătit deja 54 de milioane de euro din datoria de 570 de milioane de euro transformată în obligaţiuni în anul 2003, urmând ca res­tul titlurilor să fie convertite în acţiuni în beneficiul statului.

De cealaltă parte, Ministerul Finanţelor, care ar urma să devină acţionar minoritar în compania petrolieră, susţine că Grupul trebuie să răscumpere toate obligaţiunile până la data scadentă.

Potrivit unui comunicat al ANAF, "Ministerul Finanţelor Publice, luând act de intenţia societăţii de răscumpărare a obligaţiunilor prin efectuarea unei plăţi parţiale, în data de 09.08.2010, a comunicat S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa, că plata realizată reprezintă doar prima tranşă efectuată în scopul răscumpărării totale a obligaţiunilor ce trebuie îndeplinită până la data de 30.09.2010.

Totodată, ministerul a comunicat societăţii faptul că odată manifestată opţiunea de răscumpărare înainte de scadenţă, aceasta nu poate fi decât integrală".

Aceasta deşi, în urmă cu două luni, fostul ministru de resort, Sebastian Vlădescu, spunea exact opusul.

„Dacă KazMunaiGaz va plăti 100 de milioane de dolari, statul va prelua peste 40% din acţiunile Rompetrol, iar kazahii rămân majoritari. Potrivit legii, ce nu se plăteşte se converteşte în acţiuni. Nu sunt de acord, dar asta spune legea", spusese ministrul.

Mai mult, la finele lunii august, el a admis, într-un interviu pentru Bloomberg, că statul ar prefera să prelungească termenul scadenţei în loc să devină acţionar al Rompetrol Rafinare.

Statul riscă amenzi mari

„Statul nu are instrumente legale prin care să refuze plata parţială a obligaţiunilor. Ceea ce face statul acum este o neînţelegere a convenţiei pe care a semnat-o. În acea ordonanţă s-a prevăzut dreptul Rompetrol - nu al titularului creanţei - de a opta fie pentru conversie, fie pentru răscumpărare", a declarat Ana Diculescu Şova, la finele lunii trecute, într-o conferinţă de presă.

La rândul său, avocatul Ştefan Damian de la Ţucă, Zbârcea&Asociaţii spusese că România riscă procese la Curtea de Arbitraj Internaţional de la Washington pentru încălcarea unor tratate internaţionale de protecţie a investiţiilor, procese care, de regulă, se soldează cu amenzi uriaşe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite