Avocaţii români se bat în cataloagele internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea economică şi aderarea au ridicat piaţa de consultanţă în afaceri la aproape 150 milioane de euro

Pe măsură ce privatizarea se apropie de finalizare, consultanţa legală se reorintează spre tranzacţiile private. Dezvoltarea economică din ultimii ani a dus nu doar la creştrea veniturilor, dar şi la intensificarea concurenţei pe piaţa de avocatură.

Zilele trecute, două mari firme de avocatură au ieşit la rampă cu două comunicate asemănătoare. Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a anunţat că "firma a obţinut primul loc în clasamentul Chambers Europe, în şapte din cele opt domenii de practică pe care publicaţia le cercetează în România".

Muşat&Asociaţii a transmis că "este singura din ţară care a primit, din partea publicaţiei britanice <> , de două ori cea mai înaltă apreciere (leading), în domeniile <> şi <> , iar în celelalte domenii firma este recomandată cu prioritate (highly recommended)".

Anunţurile sunt o formă de publicitate indirectă, practicată mai ales în domeniul serviciilor de consultanţă. Dar, în acelaşi timp, sunt şi un semnal că piaţa de avocatură din România a început să fie prezentă pe harta ghidurilor internaţionale din domeniu. "Chambers&Partners", "Legal 500" sau "Practical Law Company" sunt considerate de referinţă în special pentru marii investitori care caută un consultant legal înainte de demara o afacere într-o ţară.

Miză mare, competiţie pe măsură

Ghidurile/cataloagele îşi fac, care mai de care, un titlu de glorie în a arăta că monitorizările sale sunt nu sunt "pe bani", sunt independente, bazate pe date de la firmele de avocatură, dar şi din mediul de afaceri. Spre exemplu, Chambers întreabă cele mai mari 100 de corporaţii europene care sunt avocaţii lor. "Rezultatul? o listă cu principalii jucători din piaţa europeană de <> (consultanţă legislativă) alcătuită din cea mai importantă sursă - clienţii înşişi" - se arată în prezentare Euro100 Survey 2007. Pe această listă se găseşte o singură firmă de avocatură din România, Ţucă Zbârcea &Asociaţii, "nominalizată" de clientul Carreforur. De asemenea, firma se regăseşte pe primele locuri şi în alte monitorizări.

Nu există o ierarhie oficială a caselor de avocatură, în lipsa celui mai obiectiv criteriu - veniturile obţinute, după datele înregistrate la Fisc. În ce priveşte clasamentul neoficial, făcut pe criterii necuantificabile, ghidurile internaţionale nu aduc surprize. Deşi sunt înregistrate peste 70 de firme în ţară, piaţa este făcută doar de 10-15. Firmele care şi-au făcut un nume din perioada marii privatizări (unde asistau fie statul, fie investitorul străin) îşi conservă statutul şi în noua epocă a dealurilor preponderent private. Doar că această "conservare" se face tot mai greu: pe măsură ce creşte miza (tranzacţii de sute de milioane, chiar miliarde de euro), creşte şi concurenţa între consultanţi. Încep să-şi facă simţită prezenţa greii din afară, care "dislocă" avocaţii de la firmele tradiţionale sau tinerii avocaţi decid să-şi facă propriile firme. Iar asemenea mişcări înseamnă, în ultimă instanţă, migrarea celor mai importante active - clienţii.

"Reputaţia şi statutul Muşat&Asociaţii - una dintre cele vechi (înfiinţată în 1991) şi printre cele mai bine poziţionate firme din piaţa românească - au fost afectate de plecarea în martie 2005 a opt parteneri pentru a forma Ţucă Zârcea &Asociaţii", se arată în ultima ediţie a "Legal 500". Totuşi, aceasta nu a împiedicat Muşat&Asociaţii ca anul trecut, spre exemplu, să facă afaceri importante sistând instituţii guvernamentale în diverse litigii. Mari clienţi în 2006 au fost AVAS, Oficiul Participaţiilor Statului din Industrie, Ministerul Finanţelor", mai notează "Legal 500". De asemenea, firma asistă Ministerul Comunicaţiilor în restructurarea Poştei. Evident, un asemenea portofoliu "de stat" rămâne o carte de vizită consistentă pentru atragerea profoliului "privat". Spre exemplu, recent, firma a consiliat Nokia pentru investiţia de 200 milioane de euro din Cluj. Cu 75 de avocaţi, firma rămâne printre greii pieţei, dar nu este foarte deschisă în a-şi comunica estimări privind veniturile, mulţumindu-se să spună că acestea au crescut cu "25%-30%" în 2006 faţă de 2005.

2006 a adus creşteri spectaculoase

NNDKP, cea mai mare casă (cu 80 de avocaţi, un staff de 60 de angajaţi şi două birouri în provincie), spune că anul trecut cifra de afaceri a fost de 12,5 milioane de euro, cu 80% mai mult decât în 2005. Profitul rămâne însă "confidenţial". După implicarea în privatizarea BCR, anul trecut, "Firma a asistat Electrica la privatizare distribuţiilor de electricitate şi, în plus, a consiliat guvernul în dezvoltarea unei strategii de vânzare a IAR Ghimbav, Avioane Craiova şi Aero Băneasa", se arată în "Legal 500". Iar prin atragerea partenerilor străini, firma are o "impresionantă listă de clienţi corporaţii internaţionale, printre care un mare operator e telefonie mobilă, un producător de materiale de construcţii şi o companie globală din domeniul energiei", notează aceeaşi sursă.

Ţucă Zbârcea&Asociaţii ţine la eticheta de "firma cu cea mai mare dinamică". Dacă în 2005 pleca la drum cu 40 de avocaţi, acum a ajuns la 70 de avocaţi (10 parteneri), 40 de salariaţi şi se pregăteşte de deschiderea primului birou din ţară. Firma îl are ca partener pe Gabriel Zbârcea, fost şef al AVAS, şi asociat pe George Musliu, fost vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei.

Îşi probează dinamica cu declaraţia de venit - anul trecut a încasat 7,4 milioane de euro (de trei ori mai mult decât în cele nouă luni din 2005), rata de profit ajungând la 55%. Pentru anul acesta, estimează creşterea veniturilor cu 40%. O prognoză susţinută, mai ales când printre clienţii firmei sunt nume precum OMV/Petrom, Mittal Steel Galaţi, Romtelecom, UPC, BERD, Carreforur, Erste Bank/BCR etc.

Vedete de azi şi de mâine: imobiliare, fuziuni, mediu şi proprietate intelectuală

Biroul Badea a realizat anul trecut una dintre cele mai spectaculoase mişcări din piaţă, cooptând un greu internaţional, de talia Clifford Chance. O mişcare bună pentru afaceri, veniturile crescând cu 200%, după cum spune Daniel Badea. Prognozele sunt, evident, optimiste, pentru că "piaţa avocaturii de afaceri va continua să crească în volum şi calitate", spune Daniel Badea. Cooptarea unui partener străin sau intrarea într-o alianţă internaţională sunt premise pentru explozia afacerilor. "Cred că veniturile vor fi în jurul a 1,5 milioane de euro", spune Alexandru Rusu, partener în cadrul BPV Grigorescu, un birou înfiinţat în vara anului trecut, de o câţiva avocaţi care s-au desprins de dintr-un birou internaţional.

Au decis să fie independenţi, dar s-au alăturat unei alianţe europene. Dar şi casele mici şi independente profită de pe urma creştereii pieţei. "În mai puţin de o jumătate de an am crescut de la şase la 20 de avocaţi. Cam aici credeam că o să ajungem de-abia la sfârşitul lui 2008", spune Gabriel Biriş, partener în cadrul Biriş Goran.

Biriş, unul dintre cei mai bine cotaţi avocaţi pe probleme de taxe, are la activ migrarea în ultimii doi ani din două case internaţionale. Cât priveşte motoarele creşterii, părerile sunt unanime - pe primul loc este real estate.

"Anul trecut, media clienţilor străini potenţiali care s-au interesat de o tranzacţie imobiliară a fost de 10 pe lună, companii, dar şi persoane fizice", spune Marius Petroiu, partener la Pachiu&Asociaţii. Biroul este din clasa medie, cu 20 de avocaţi şi a asistat anul trecut "două tranzacţii de câte 250 milioane de euro fiecare". Petroiu spune că va rămâne "de bază" sectorul "corporate" (în special fuziuni şi achiziţii), dar vin tare din urmă domenii precum proprietaea intelectuală (mai ales după aderare, firmele sunt interesate să-şi înregistreze mărcile), mediul şi dreptul muncii (vezi cazul recent petrecut la Ernst&Young).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite