Aviara s-a stins, pericolul rămâne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Panica, nesiguranţa şi deciziile greşite care s-au luat în cazul gripei aviare din România a dus la pierderi de până la 50% a cifrei de afaceri înregistrate în întreaga industrie a cărnii

Panica, nesiguranţa şi deciziile greşite care s-au luat în cazul gripei aviare din România a dus la pierderi de până la 50% a cifrei de afaceri înregistrate în întreaga industrie a cărnii de pasăre, scăderea vânzărilor cu 80%, şi îngenuncherea sectorului de turism pentru anul 2006. Faptul că ministrul Flutur, în loc să se ocupe serios de această problemă, s-a dat în spectacol pe la toate televiziunile, pozând în faţa camerelor de luat vederi, printre găini şi raţe care trebuiau sacrificate, a demonstrat că România nu este pregătită să facă faţă unei situaţii de criză. Ungaria sau Bulgaria, ţări aflate de asemenea pe traseul păsărilor migratoare "acuzate" că ar fi purtat temutul virus H5N1, au gestionat cu responsabilitate situaţia gripei aviare şi nu au înregistrat pierderi în nici un sector economic. În perioada octombrie 2005 - aprilie 2006 au fost înregistrate 57 de focare de gripă aviară. Autorităţile au decis atunci sacrificarea tuturor păsărilor din gospodăriile oamenilor. Omuleţi îmbrăcaţi în alb din cap până-n picioare umblau din casă în casă cu o pubelă verde şi o butelie de gaz. Localnicii s-au revoltat, femeile plângeau şi îşi ascundeau păsările prin podurile caselor, iar medicii de la dispensare vaccinau populaţia. Guvernul a trimis despăgubiri în ulei, zahăr şi făină, unele produse ajungând la oameni, altele la primării. Valoarea despăgubirilor acordate de Ministerul Agriculturii proprietarilor ale căror păsări au fost sacrificate se ridică la 135 de miliarde de lei vechi. De la izbucnirea focarelor şi până astăzi au fost sacrificate 900.000 de păsări. Specialiştii de la Societatea Română de Ornitologie avertizează că păsările sălbatice au început migraţia şi că există riscul repariţiei gripei aviare pe traseele de migraţie.

Gripa aviară, în cifre
Cine a pierdut
* În perioada octombrie 2005 - iunie 2006, sectorul avicol a pierdut aproximativ 70 de milioane de euro
* Turismul românesc a atins, la sfârşitul anului 2005, pragul de colaps. Rezultatul: peste 8.000 de nordici, din Suedia, Danemarca şi Finlanda, şi-au anulat cursele charter spre România.
* Băncile din România au înregistrat pierderi în valoare de aproape 100 de milioane de euro. Producătorii au luat credite de la bănci şi se află în imposibilitatea de a le returna.
* Ministerul Transporturilor a cheltuit doar în primul val de gripă aviară 40 de milioane de euro pe dezinfectante.

Cine a câştigat
* Firmele de dezinfecţie care au stropit roţile maşinilor care intrau şi ieşeau din zonele afectate sau din ţară. Firma Radu Market SRL a câştigat monopolul dezinfecţiilor de la toate punctele de trecere a frontierei din estul României. În cârdăşie cu autorităţile locale, care nu au organizat nicio licitaţie în acest sens, firma bucureşteană a câştigat în numai câteva luni un milion de dolari din activitatea de dezinfecţie.
* Firma SC Protan SA Bucureşti a câştigat toate licitaţiile privind activitatea de ecarisaj. Astfel, această firmă a câştigat în jur de 600.000 de euro pentru neutralizarea păsărilor din gospodăriile şi platformele avicole.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite