Averile managerilor care au falimentat bancile populare, imposibil de executat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In curand va fi incheiata procedura de lichidare judiciara a Bancii Populare Romane, institutie de numele careia se leaga unul dintre cele mai mari falimente din istoria insolventei romanesti.

In curand va fi incheiata procedura de lichidare judiciara a Bancii Populare Romane, institutie de numele careia se leaga unul dintre cele mai mari falimente din istoria insolventei romanesti. Paguba aprodusa de PBR depaseste 730 miliarde de lei vechi. Spre comparatie, intregul prejudiciu cauzat de bancile comerciale falimentare - Credit Bank, Albina, Bankcoop, Banca Internationala a Religiilor, Banca Romana de Scont, Banca Turco-Romana si Banca Columna - totalizeaza 11.600 miliarde de lei vechi, iar de recuperat mai sunt extrem de putine bunuri. O ultima distributie de bani va avea loc pana la sfarsitul acestui an. Ca si la bancile comerciale in stare de faliment, nici unul dintre membrii fostei conduceri - presedintele Emil Botea, CA, Comitetul de directie - nu a raspuns cu averea proprie pentru prejudiciul cauzat, desi impotriva acestora numai lichidatorul a formulat 37 de plangeri si denunturi penale.
Nu se gasesc bunuri vandabile
"Noi, in calitate de lichidator, impreuna cu Comitetul creditorilor, am promovat mai multe actiuni privind obligarea la plata a fostilor conducatori si am obtinut mai multe sentinte definitive de executare. Dar pana in prezent nu au fost identificate bunuri care pot fi vandute", declara pentru Adevarul Cornel Ionascu, administrator al societatii Reorganizare, Administrare si Lichidare - REAL. Fosta locuinta a lui Botea, de exemplu, a revenit - in urma procesului de divort - copiilor si sotiei. Numai Botea, in nume personal, ar avea de platit 14 miliarde de lei. Instrainarea bunurilor este caracteristica pentru marea majoritate a fostilor conducatori ai BPR. Alti 18 fosti conducatori au de plata 19 miliarde de lei, dosar aflat pe rol din 2003 si nesolutionat. "Impotriva conducatorilor BPR au fost formulate mii de plangeri penale din partea unor creditori persoane fizice, dar fara rezultat", spune aceeasi sursa. De la BPR a luat bani si nu i-a mai dat inapoi inclusiv Viorel Popa, patronul societatii Cibela, de la care lichidatorul are de recuperat 78 miliarde de lei, dar nu mai exista bunuri de vandut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite