Aventura unui investitor român pe continentul negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un an de când a pus prima dată piciorul pe pamânt senegalez, omul de afaceri Ovidiu Tender are deja planuri concrete de câteva sute de milioane de dolari.

Este sfârşit de noiembrie, dar nimic din jur nu te duce cu gândul la apropierea Crăciunului. Vegetaţie luxuriantă, aproape 30 de grade Celsius şi mulţi angajaţi care roiesc prin jurul lui. Omul de afaceri român Ovidiu Tender se află pentru a opta oară în mai puţin de un an şi jumătate în Senegal, dar pare că Dakar este deja a doua lui casă. Iar criza nu a ajuns pe aici. Cel puţin deocamdată. „Bineînteles că probabil va veni şi aici, dar nu a coincis cu momentul de pe pieţele internaţionale. Tot ce se construieşte se vinde în fază de proiect aici", spune Ovidiu Tender.

A pus pentru prima dată piciorul în Senegal în iunie 2010, la invitaţia ministrului de Externe. I-au fost prezentate imediat oportunităţile de afaceri în mai multe domenii de activitate prioritare şi, astăzi, după aproape un an şi jumătate, investitorul se poate lăuda deja cu investiţii concrete în servicii şi în agricultură. Şi cu multe alte planuri, cu şanse mari de reuşită pe termen scurt.

Fosfaţi, metale rare, aur şi cupru

Compania Prospecţiuni, controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, a câştigat în Senegal mai multe licitaţii în vederea obţinerii a şapte permise de explorare şi exploatare de fosfaţi, metale grele, metale rare, aur şi cupru şi va face investigarea geologică a întregului stat Guinea Biss­au. Va realiza, totodată, servicii pentru industria extractivă de petrol şi gaze, atât pe teritoriul Senegalului, cât şi a altor 10 state din Africa de Vest, precum Guinea Conakri, Mauritania sau Mali. Prospecţiuni şi Compania Naţională a Petrolului din Senegal vor înfiinţa o companie mixtă, Petro-Prospect SARL, din care omul de afaceri român va deţine 49% din acţiuni.

Extinderea tot mai mult în străinătate a companiei Prospecţiuni s-a reflectat în mod direct şi asupra rezultatelor companiei. Potrivit omului de afaceri, la sfârşitul acestui an se aşteaptă la un profit operaţional dublu comparativ cu  anul precedent, din care străinătatea are o pondere de aproximativ 50%.

„Vrem să ajungem la o pondere de 80%, dar este complicat şi pentru că nu avem oameni", spune omul de afaceri. Potrivit acestuia, este nevoie între patru şi cinci ani ca să formezi un geo­log sau geofizician bun. La începutul anului viitor, activitatea din Senegal a companiei Prospecţiuni prevede 400 de locuri de muncă, din care peste 90% sunt localnici. Resursele minerale nu va fi însă singurul domeniu în care va investi Ovidiu Tender în Africa de Vest.

Jatropha pentru biocarburanţi

Agricultura este al doilea obiectiv important pentru omul de afaceri, care intenţionează să concesioneze până la un milion de hectare de teren agricol, pe care să cultive jatropha. Din seminţele acestei plante tehnice, cunoscută şi sub numele de arbust de petrol, se pot obţine biocarburanţi pentru orice tip de motoare. „Încă nu am decis dacă vom face tot noi procesarea.

Ovidiu Tender, în faţa casei sale din Dakar

Ovidiu Tender, în faţa casei sale din Dakar

Vom atinge producţia maximă peste aproximativ cinci ani", precizează Tender. Potrivit acestuia, investiţia se ridică la aproximativ 500 de dolari pe hectar pentru înfiinţarea culturii, urmând ca în perioada de maturitate, veniturile să ajungă la circa 1.000 de dolari pe hectar. „Nu am intenţia de a mă asocia cu altcineva, dar nu resping nicio idee care ar putea fi benefică ambelor părţi", ţine să precizeze omul de afaceri.

Dar de ce Africa? „Pentru că autorităţile au fost foarte deschise. Discuţiile s-au materializat imediat, s-a acţionat efectiv. La nici două săptămâni după ce am ajuns aici ni s-a prezentat lista perimetrelor disponibile, pentru care noi am putut face aplicaţii concrete", a explicat omul de afaceri. Mai multe despre oportunităţile de investiţii de pe continentul african puteţi citi în următoarele numere ale revistei „Forbes România", cât şi pe site-ul www.forbes.ro.

"Autorităţile de aici au fost foarte deschise. Discuţiile s-au materializat imediat, s-a acţionat efectiv.''
Ovidiu Tender om de afaceri

Parteneriat în domeniul transporturilor aeriene

Omul de afaceri Ovidiu Tender se va extinde şi pe piaţa aerienă din Africa de Vest. „Intenţionăm să facem un joint venture cu TASV, compania aeriană de stat din Cap Verde", a declarat investitorul, care va pune la dispoziţia operatorului aerian aeronavele şi personalul. Ovidiu Tender, cu o avere estimată de „Forbes România" la 200- 220 de milioane de euro, în 2011, deţine şi compania aeriană Jetran Air.

Senegal, ţara în care totul se negociază: de la taxe şi până la bonul fiscal din supermarket

Africa de Vest este considerată una dintre cele mai „prietenoase" regiuni din lume din punct de vedere fiscal. Investitorii străini pot obţine facilităţi fiscale importante pe continentul negru, dacă intenţionează să deruleze afaceri în domeniile considerate prioritare: energie, agricultură şi infrastructură.

În Senegal, spre exemplu, străinii nu pot cumpăra teren, însă pot beneficia de reduceri de taxe şi impozite pe o perioadă de până la doi ani. „Preţul concesiunilor depinde foarte mult de la zonă la zonă, dar totul se poate negocia. Poţi să plăteşti o taxă, poţi să devii asociat cu autoritatea locală sau chiar să primeşti terenul în concesiune, doar pentru că îi creezi locuri de muncă în zonă", a explicat omul de afaceri Ovidiu Tender.

De altfel, negocierea este punctul forte nu doar în afaceri, ci şi în orice altă activitate întreprinsă în Senegal. Se negociază orice, de la preţul pachetului de ţigări comercializat în chioşcurile stradale special amenajate şi până la bonul fiscal de la supermarket. „Dacă faci cumpărături de peste o anumită sumă din supermarket poţi cere un discount de până la 20%", ne-a declarat un român, angajat în Senegal. Trei sferturi dintre senegalezi lucrează în agricultură, deşi aceasta reprezintă mai puţin de o cincime din PIB.

De ce îi atrage Africa pe investitori?

Despre potenţialul Africii, cel puţin în domeniul resurselor minerale, se vorbeşte tot mai des. Mari companii din domeniu, reputate la nivel internaţional, precum Rio Tinto din SUA, Rand Gold din Africa de Sud sau Rus Al din Rusia sunt prezente în Africa de Vest de peste 20 de ani.

Pentru această zonă se menţine însă un interes ridicat datorită rezervelor de bauxită, spre exemplu, ori diamante, aur şi uraniu. „Statul Guinea Conakri furnizeaza mai mult de 10% din producţia mondială de bauxită şi deţine circa 50% din prognoza mondială privind această substanţă minerală", a declarat pentru „Forbes România", Dorin Dordea (foto), geolog-şef al companiei Prospecţiuni, responsabil cu operaţiile miniere din Senegal.

Alumina care ajunge la fabrica Alro Slatina, spre exemplu, este produsă în fabrica companiei Rus Al din FRIA, Guinea Conakri. Acest stat, deşi unul dintre cele mai sărace din Africa (venitul este de sub un dolar pe zi), are un potenţial de minereu de fier valorificat până acum doar într-o mică măsură. Deţin totodată importante rezerve de aur, fiind deja prezente în zonă trusturi miniere consacrate, dar şi diamante şi uraniu.

Un alt stat cu potenţial mare este Coasta de Fildeş, unde există deja exploatări de fier, bauxită, aur şi diamante. Potrivit specialiştilor, în Senegal există resurse importante de minerale grele, precum titan, zirconiu sau rutil. Utilizarea tradiţională a acestora este la oţelurile grele, însă în ultima perioadă au devenit indispensabile în industria coloranţilor şi în industria plastică. În ultimul an şi jumătate, preţul acestora pe pieţele internaţionale a crescut de 1,5 ori, iar consumul s-a majorat semnificativ. Lideri în utilizarea titanului sunt China şi Statele Unite ale Americii.

info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite