Creştere record pentru Turcia. Economia riscă să se supraîncălzească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia Turciei continuă să crească într-un ritm alert, dar incapacitatea băncii centrale de tempera ritmul de creştere şi adâncirea deficitului de cont curent ar putea genera probleme în viitorul apropiat, economia riscând să se supraîncălzească, a înceta creşterea accelerată poate aduce probleme în viitorul apropiat, avertizează economiştii.

Ultimele date despre creşterea economică a Turciei au depăşit toate aşteptările, iar încercările guvernului de a încetini boom-ul economic nu dau rezultate, informează hurriyetdailynews.com.

Miniştrii turci au anunţat o creştere a produsului intern brut cu 8,2% în al treilea trimestru, procent mult mai mare decât cel înregistrat de partenerii comerciali ai Ankarei.

„În primele două trimestre din 2011, creşterea Turciei a fost mai mare decât a altor ţări şi ultimele cifre înregistrate în trimestrul al treilea demonstrează încă o dată că ţara noastră este unică“ a spus ministrul turc al Economiei Zafer Çağlayan. „Această creştere nu ne-a surprins“, a mai spus oficialul turc.

Pe lângă incapacitatea guvernului de a încetini avântul economic, deficitul de cont curent al ţării a crescut faţă de luna octombrie a anului trecut de la 3,4 miliarde de dolari, la 4.2 miliarde de dolari, potrivit datelor publicate de Institutul Turc de Statistică. Aceste cifre sunt, de asemenea, îngrijorătoare, potrivit analiştilor.

Consumul şi investiţiile în construcţii, principalele arme ale Turciei

Consumul şi investiţiile în construcţii sunt principalele arme ale Turciei împotriva crizei ce ameninţă să ajungă în ţară prin graniţele de vest. În timp ce ţările din Uniunea Europeană se zbat să iasă din recesiune şi luptă cu criza datoriilor, Turcia continuă turul de forţă.

Mai multe despre creşterea accelerată a economiei Turciei.


Produsul Intern Brut al statului turc a crescut cu 10,2% în prima jumătate a anului, marcând cea mai dinamică evoluţie din Europa. Cea mai amplă dezvoltare au înregistrat-o sectorul de retail, în special pe consum, şi cel al construcţiilor, care au crescut cu 13,2% şi, respectiv, cu 13%, în trimestrul al doilea faţă de cel precedent. În timp ce populaţia continuă să consume în ritm alert, în special pe credit, portofoliul de împrumuturi crescând anual cu 20%, lucrările de construcţii curg pe bandă rulantă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite