Autoritatile exclud o crestere sensibila a pretului gazelor din cauza privatizarii Distrigaz-Sud si Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noii patroni vor face presiuni pentru a-si recupera capitalul investit si a trece pe profit substantial. Piata unica a gazelor naturale ridica preturile romanesti la nivelul celor din UE

Ofertele pentru privatizarea Distrigaz-Sud si Nord au venit din partea companiilor de prim rang din Europa. Companiile Gazprom - Rusia, E.ON-Ruhrgas - Germania, Gas de France si Enel - Italia au depus oferte pentru a participa la procesul de privatizare a Distrigaz-Sud, iar pentru Distrigaz-Nord, companiile Gazprom, E.ON - Ruhrgas, Gas de France, Enel si Wintershall. Procesul continua, si in tot acest timp se cauta si raspunsul la o intrebare tot mai incomoda: "Se vor scumpi gazele naturale dupa privatizarea distributiilor?" Autoritatea Nationala de Reglementare a Gazelor Naturale - ANRGN exclude o crestere sensibila a pretului gazelor naturale in urmatorii ani din cauza privatizarii, dar accepta ideea majorarii acestora ca urmare a necesitatii alinierii preturilor romanesti la nivelul celor din piata unica europeana. Mai pe romaneste spus, si noi trebuie sa platim pe gazele naturale tot atat cat platesc neamtul, austriacul sau francezul. Problema este de unde?
Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului:
Tarifele ar putea creste si din cauza imenselor nevoi de investitii in conducte
"Conductele din patrimoniul Distrigaz-Sud si Nord au o vechime de peste 30 de ani. Peste 50% dintre acestea trebuie inlocuite cu conducte noi, proces inceput de cele doua societati. Va fi nevoie de investitii foarte mari. De aceea, in acest proces de privatizare suntem preocupati, pe de-o parte, de vanzarea unui pachet de actiuni care sa asigure participarea capitalului privat, dar si de o injectie directa de capital privat, absolut necesara in perioada urmatoare. Legat de pretul final al gazelor naturale, acesta este calculat de ANRGN, autoritate independenta, care realizeaza calcule pe baza solicitarilor operatorilor care activeaza in domeniu. Ministerul Economiei si Comertului, insa, nu prevede decat o aliniere treptata a pretului de valorificare a productiei interne la preturile UE, unde exista un pret de cotatie. Probabil se va ajunge la 150 $/1000 mc in 2007. Dar accentuez ideea ca pretul gazelor este extrem de sensibil la o serie de fluctuatii interne si externe."
Dan Pantilie, presedintele ANRGN:
ANRGN a revizuit metodologia de tarifare
"Cresterea pretului gazelor naturale nu este generata de privatizare. Pentru integrarea in piata unica europeana a Romaniei este necesar sa deschidem piata conform Directivei 55/2003. Deci, integrand piata in UE trebuie s-o liberalizam complet pana in 2007. Pana in 2007, Romania va trebui sa-si deschida total nu numai piata gazelor, ci si pe cea a energiei electrice. Aceasta inseamna ca preturile de valorificare a gazelor naturale din productia interna trebuie aliniate pana in 2007 la preturile de furnizare practicate pe piata europeana. De fapt, aceasta este prima conditie. In acest an, pretul gazelor naturale din productia interna va creste de la 50 la 60 $/1000 mc. La aceste preturi de valorificare se adauga tarifele de transport, inmagazinare si distributie a gazelor, plus taxele aferente, si rezulta pretul final. Astfel, in acest an, el va inregistra o crestere de 4-4,5% pe fiecare trimestru. Prin cresterea totala din 2004, sfarsitul anului ne va marca un nivel al pretului gazelor naturale de 140-145 $/1000 mc la consumul rezidential fata de 130 $/1000 cat avem in prezent. Pana in 2007, preturile finale vor ajunge la 180 $/1000 mc. Evident, aceste preturi nu pot fi prognozate cu precizie de suta la suta deoarece ele depind de prea multi factori, inclusiv de rata de schimb si de pretul gazului livrat pe piata europeana. In prezent, gazul din import este platit la un pret de 140 $/1000 mc. Oricum, in 2007, trebuie sa ne situam la acelasi nivel cu cel la care se situeaza tarile candidate care vor fi primite in mai-iunie 2004 si care au preturi de pana la 200 $/1000 mc. Totusi, un avantaj pentru Romania il reprezinta faptul ca detine o productie de gaze naturale de 12-13 miliarde mc/an, resurse pe care celelalte tari candidate nu le au. Pretul gazelor in Bulgaria, spre exemplu, este de 175 de dolari/1000 mc."
Dupa metodologiile din 2005, noii proprietari nu vor creste tarifele decat cu 1-2$/1000 mc
"Distrigaz-Sud si Distrigaz-Nord, dupa privatizare, isi vor schimba actionarul majoritar. Practic, ele vor fi doua societati noi, dar care vor continua sa ramana societati romanesti cu actionar majoritar strain si vor trebui sa respecte legislatia romaneasca. Ce-am facut pentru asta? Am schimbat metodologia impreuna cu consultantul strain, in contextul in care ANRGN beneficiaza de un program de consultanta Phare. O componenta importanta in cadrul acestui program o reprezinta revizuirea metodologiei de tarifare. In decembrie 2003, au fost finalizate metodologii pentru calcularea tarifelor si preturilor reglementate in domeniul gazelor naturale, iar in 2004, impreuna cu operatorii din sector, ANRGN urmeaza sa realizeze implementarea acestora. Pentru distributie si furnizarea reglementata, metodologiile vor fi de tipul "price-cap", iar pentru transport si inmagazinarea subterana de tipul "revenue-cap". Tarifele de distributie vor fi diferentiate pe categorii de consumatori si pe operatori de distributie. Astfel, la 1 ianuarie 2005 vor intra in vigoare preturile calculate dupa noile metodologii. Prima perioada de reglementare am gandit-o pentru o perioada de trei ani - 2005-2007, dupa privatizarea Distrigaz-Sud si Nord. Asta va insemna ca noi va trebui sa recunoastem niste venituri fundamentate de catre noii proprietari. Aceste venituri se stabilesc anual, se impart la cantitatea preconizata pentru a fi distribuita si furnizata, obtinandu-se, astfel, un tarif. Aceste tarife nu intentionam sa le crestem cu mai mult de 1-2 $/1000 mc fata de nivelul de tarife existent. In prezent, tariful de distributie are trei niveluri, cuprins intre 20 si 22 $/1000 mc. Cele doua distributii - Distrigaz-Sud si Nord functioneaza si se dezvolta din acest tarif."
Structura de pret a gazului din cosul pentru consum
n cosul cuprinde atat gazul din producta interna - 70%, cat si pe cel importat - 30% . 7,4 euro reprezinta impozitul pe gazul intern. tarifele de transport, 15%. tarifele de distributie, intre 20 si 22 $/1000 mc "Noii actionari vor dori, desigur, sa-si creasca tarifele. Dar dupa ce noi vom reglementa respectivele tarife pentru prima perioada de trei ani, acestea nu pot fi crescute haotic, indiferent ce-ar dori dansii. Aceasta cu atat mai mult cu cat cresterea de tarif se va regasi in pretul final. In aceeasi perioada, producatorul, care in prezent e pus la index de un pret destul de mic, va trebui sa aiba si el un pret de valorificare similar cu cel european. Recapituland, pretul gazelor naturale in 2004 va creste de la 130 la 140-145 $/1000 mc la rezidentiali. In 2005, va creste la 155-160 $/1000 mc, iar in 2006, la 170 $/1000 mc. Nivelul atins in 2007 va fi de 180 $/1000 mc. Dar, repet, aceste preturi sunt doar prognozate, ele pot fi influentate de o serie de factori. In concluzie, pot afirma ca noii proprietari nu-si vor putea creste tarifele dupa dorintele lor. Se vor face anual ajustari in functie de inflatie si alti parametri", adauga Dan Pantilie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite