Autorităţile au desfiinţat 900 de mari companii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele aveau capitalul social sub limita legală de 25.000 de euro De mai bine de un an, societăţile pe acţiuni trebuiau să prezinte un capital social de minim 90.000 de lei. Aproape 10% din

Firmele aveau capitalul social sub limita legală de 25.000 de euro

De mai bine de un an, societăţile pe acţiuni trebuiau să prezinte un capital social de minim 90.000 de lei. Aproape 10% din acestea nu s-au conformat, astfel că au fost dizolvate.

La începutul anului trecut expirase un termen până la care companiile organizate ca societăţi pe acţiuni (SA) sau în comandită pe acţiuni (SCA) erau obligate să-şi majoreze capitalul social până la nivelul minim de 90.000 de lei. Anterior, minimul acceptat era de 2.500 de lei şi foarte multe SA sau SCA chiar aveau subscrisă această sumă, astfel că obligativitatea de majorare până la 90.000 lei a fost un adevărat şoc în rândurile societăţilor pe acţiuni.

Chiar şi după expirarea acelui termen, de-a lungul anului trecut, autorităţile au ezitat să aplice la modul abrupt noile reglementări, lăsând câteva "portiţe", dar şi o anumită marjă de timp celor vizaţi. Acum, însă, se pare că nu mai există nicio şansă pentru cei ce nu s-au conformat. La data de 30 aprilie 2008, din totalul de 9.882 de societăţi pe acţiuni, un număr de 914 firme (9,2%) aveau capitalul social sub limita celor 90.000 de lei.

Potrivit informaţiilor furnizate la solicitarea redacţiei "Adevărul" de către conducerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), pentru 637 de societăţi neconforme au fost deja formulate cererile de dizolvare, iar alte 260 de societăţi au fost radiate. "Consecinţa neîndeplinirii obligaţiei legale de majorare a capitalului social la termen constă în aceea că orice persoană interesată se poate adresa instanţei pentru a cere dizolvarea societăţii", a precizat Adriana-Luminiţa Iacob, directorul general al ONRC.

Portiţa salvatoare: schimbarea statutului

Societăţile pentru care şocul financiar al majorării de capital de la 2.500 la 90.000 de lei ar fi fost prea mare nu aveau decât să-şi schimbe statutul, respectiv să se înregistreze sub altă formă juridică (de exemplu, SRL - societăţi cu răspundere limitată).

De această oportunitate s-au folosit în total 750 de firme, salvându-şi astfel existenţa. Societăţile care s-au conformat şi şi-au majorat capitalul sunt în număr de 2.072, potrivit ONRC.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite