Autoritatile romane au propus UE majorarea valorii proiectelor SAPARD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suma maxima obtinuta de beneficiarii proiectelor SAPARD pentru prelucrarea produselor agricole si piscicole s-ar putea dubla, daca Comisia Europeana va aproba o serie de modificari propuse de

Suma maxima obtinuta de beneficiarii proiectelor SAPARD pentru prelucrarea produselor agricole si piscicole s-ar putea dubla, daca Comisia Europeana va aproba o serie de modificari propuse de autoritatile romane, informeaza Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Astfel, valoarea individuala a unui proiect va ajunge la maximum patru milioane euro, cu conditia prezentarii unor proiecte integrate care sa respecte standardele UE. Potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii, decizia va determina o crestere a nivelului investitiilor in sectorul produselor lactate si al celor din carne, precum si in vinificatie. O alta modificare propusa UE vizeaza marirea cofinantarii publice pentru sectorul cereale de la 30% la 50%, suma fiind acoperita din fonduri UE (75%) si de la bugetul national (25%). In ceea ce priveste contributia privata, aceasta va scadea de la 70% la 50%. In acelasi timp, valoarea minima eligibila in cazul proiectelor vizand investitiile in exploatatiile agricole ar putea scadea de la 10.000 euro la 5.000 euro. Modificarile vor intra in vigoare dupa ce vor fi aprobate de catre Fondul National de Pre-Acreditare din cadrul Ministerului Finantelor Publice, in urma informatii Comisiei Europene, si elaborarea procedurilor de implementare de catre Agentia SAPARD.
Jonathan Scheele promite proceduri simplificate
Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a declarat ca procedurile de acces la finantare prin programele SAPARD vor fi simplificate. "In cazul programelor SAPARD, suntem constienti ca procedurile sunt foarte complexe. Pregatim o simplificare a acestora in colaborare cu Agentia SAPARD si Ministerul Agriculturii", spune Scheele. Oficialii europeni nu au comunicat inca un termen la care noile proceduri vor intra in vigoare. Pana atunci, autoritatile locale si intreprinderile vor putea avea acces la banii europeni prin intermediul programelor PHARE. Desi autoritatile locale s-au plans de nivelul ridicat al cofinantarii ce trebuie sa fie asigurata de beneficiarii programelor SAPARD, oficialii europeni exclud posibilitatea reducerii acesteia sub nivelul actual de 50 la suta. "Proportia de 50 la suta e normala pentru o intreprindere privata. In economia de piata, o intreprindere are acces la credite bancare si trebuie sa-si asigure finantarea", a declarat Jonathan Scheele. Totusi, el recunoaste ca in domeniul agricol accesul la credite bancare este dificil. "Este mai greu pentru exploatatiile agricole sa obtina credite, pentru ca exista riscuri suplimentare, legate de factorii climatici", a precizat Scheele. El apreciaza ca pozitive initiativele Ministerului Finantelor de a garanta creditele rurale, insa solutia pe termen lung nu poate fi decat dezvoltarea unui sistem de credit rural.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite