Autoritatea de Reglementare a Gazelor Naturale cauta solutii pentru restituirea banilor incasati nejustificat de la consumatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pana pe 5 septembrie, Autoritatea Nationala de Reglementare a Gazelor Naturale - ANRGN trebuie sa gaseasca solutii pentru cel putin trei probleme: sa restituie acel abonament, taxat, fara existenta

Pana pe 5 septembrie, Autoritatea Nationala de Reglementare a Gazelor Naturale - ANRGN trebuie sa gaseasca solutii pentru cel putin trei probleme: sa restituie acel abonament, taxat, fara existenta unor contracte, pe lunile aprilie si mai, plus zece zile din iunie; sa stabileasca un eventual nou abonament, dar in conditii corecte si legale; sa finalizeze negocierile privind pretul de import al gazelor naturale, pentru a stabili daca, incepand cu 1 octombrie, pretul gazelor va creste sau va ramane la actualele niveluri.
Banii, dupa 1 ianuarie 2006
In ceea ce priveste banii incasati prin abonamentul impus, Stefan Cosmeanu, presedintele ANRGN, ne-a declarat ca acestia trebuie sa se intoarca, sub o forma sau alta, in favoarea consumatorilor: "Abonamentul s-a incasat cu destula usurinta, dar recunosc faptul ca modalitatile legale de restituire sunt mai dificile. Sumele respective trebuie, insa, reglementate, dar incepand cu 1 ianuarie 2006". Oficialul ANRGN sustine ca situatia trebuie clarificata nu numai pentru consumatorii casnici, ci si pentru cei industriali. Aceasta cu atat mai mult cu cat unii consumatori au platit un abonament foarte mare desi, in aprilie si mai, nu au consumat gaze. "Este exemplul tipic al fabricantilor sezonieri - zahar, conserve din fructe care, practic, nu au consumat nici un metru cub de gaze, dar au fost taxati cu un abonament exorbitant", a mai declarat Cosmeanu.
Gazele rusesti ar putea scumpi gazele romanilor
O alta problema pe care ANRGN ar vrea sa o rezolve fara bataie de cap este pretul gazelor naturale, incepand cu 1 octombrie. Acesta ar putea ramane la nivelul actual, de circa 7,6 milioane lei - 760,16 RON, sau ar putea creste, in functie de pretul gazelor din import. "Evolutia pretului la gazele importate este dezastruoasa. Suntem in negocieri si nu stiu cum se vor finaliza. Ma tem de cresteri, dar nu doresc sa ma pronunt, pentru a nu crea panica. Oricum, pretul care va fi de la 1 octombrie va fi strict legat de evolutia pretului gazului importat", declara Stefan Cosmeanu, presedintele ANRGN. Gazele naturale reprezinta un mijloc important de incalzire a locuintelor la romani, fapt pentru care pretul acestora nu lasa pe nimeni indiferent. Astfel, gazele sunt principala sursa de incalzire directa a 14,3% din locuintele orasenilor si 8,3% pentru cele din mediul rural. Acestea intra si in componenta combustibililor folositi de centralele termice din reteaua publica, ce detine 50% din segmentul de incalzire a locuintelor urbane.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite