Autoritatea Bancară Europeană începe “curăţarea” sistemului bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Bancară Europeană a cerut băncilor să prezinte date actualizate. Finalitatea acestui demers ar putea fi scoaterea la suprafaţă a "găurilor" date de datoriile suverane portofoliilor băncilor.

European Banking Authority (EBA - Autoritatea Bancară Europeană) strânge informaţii privind poziţiile de capital şi expunerea pe datorii suverane ale băncilor europene, potrivit declaraţiiilor făcute de reprezentanţii instituţiei, citaţi de agenţia de presă Reuters. Potrivit acestora, EBA va evalua măsurile luate de bănci şi va include concluziile într-un raport care va fi prezentat până la jumătatea anului viitor.

În contextul accentuării crizei datoriilor de stat, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au promis, la finele săptămânii trecute, că vor prezenta, până la summit-ul G20 din 3-4 noiembrie de la Cannes, un plan de recapitalizare a băncilor europene şi de soluţionare a crizei. Dar una dintre condiţiile salvării sectorului bancar prin acordarea de noi ajutoare de stat, ar putea fi transparentizarea portofoliilor acestora, ceea ce ar obliga băncile să-şi recunoască pierderile întregistrate pe deţinerile de titluri suverane.

În această notă poate fi dealtfel tratată decizia austriecilor de la Erste, care au hotărât ieri să-şi reevalueze deţinerile de obligaţiuni emise de statele PIIGS, prin înregistrarea lor la valoarea de piaţă. Decizia de ieri a Erste a transformat un potenţial profit la nouă luni de circa 700 de milioane de euro, într-o pierdere de peste 900 de milioane.

Şi în condiţiile în care şi alte bănci importante ar putea fi obligate de reglementatorii europeni să recunoască deteriorarea calităţii portofoliilor lor, şi dimensiunea expunerilor lor pe statele cu probleme, mişcarea făcută de austriecii de la Erste este un exerciţiu benevol de transparenţă, care se poate dovedi benefic. Asta pentru că, până la momentul în care alte bănci vor fi forţate să-şi “încaseze” în mod oficial pierderile, Erste ar avea suficient timp pentru a-şi fi rezolvat deja o parte din probleme, sau cel puţin să obişnuiască piaţa cu noua sa situaţie. Ceea ce ar aduce titlurilor Erste un plus de stabilitate într-o probabilă avalanşă de deprecieri ale băncilor pe burse.

Potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional, băncile europene au nevoie de capital suplimentar de 200 miliarde euro pentru a depăşi problemele cauzate de un eventual faliment al Greciei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite