Austriecii, principalii investitori străini la bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Austriecii s-au impus, în primele nouă luni din acest an, în topul investitorilor străini la bursă. Potrivit rapoartelor lunare ale Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), investitorii

Austriecii s-au impus, în primele nouă luni din acest an, în topul investitorilor străini la bursă. Potrivit rapoartelor lunare ale Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), investitorii din Austria au cumpărat, în primele trei trimestre, acţiuni în valoare totală de aproximativ 334 milioane de lei, reprezentând aproximativ 14% din totalul cumpărărilor cumulate.
Pe următoarele poziţii se situează Statele Unite ale Americii (SUA), cu peste 294 milioane de lei, şi Marea Britanie, cu 265,8 milioane de lei. "Austriecii au investiţii importante în economia românească, în timp ce SUA şi Marea Britanie sunt ţări cu o cultură investiţională deosebită, de unde şi apetitul lor pentru pieţele financiare", explică Septimiu Stoica, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Tot în primele cinci clasate se situează, ca investiţii, şi paradisurile fiscale Olanda şi Insulele Cayman, cu achiziţii de 231 milioane de lei, şi, respectiv, cu 158 milioane de lei.
Vânzările depăşesc cumpărările
În perioada analizată, vânzările au depăşit cumpărările investitorilor străini cu aproape nouă milioane de euro. Astfel, la nivelul primelor nouă luni, nerezidenţii au investit pe piaţa românească de capital 679,13 milioane de euro şi au retras peste 688 milioane de euro. "Cifrele nu sunt foarte rele, dar este suficient loc pentru mai bine. Faptul că, uneori, vânzările depăşesc cumpărările nu trebuie să inducă senzaţia că ies fondurile mari din piaţă", spune Stoica. În primul trimestru din 2006, cumpărările au depăşit în mod evident vânzările, care s-au situat în jurul valorii de 85 milioane de euro. În martie însă, s-a înregistrat un sold negativ de 15 milioane de euro, pe fondul scăderii interesului nerezidenţilor pentru acţiunile româneşti instalându-se, de altfel, şi o scădere generalizată a cotaţiilor bursiere. Majorările succesive ale dobânzii de referinţă în zona euro şi pe piaţa monetară au generat migraţia fondurilor de investiţii şi, implicit, scăderea achiziţiilor investitorilor străini. Astfel, după o revenire în lunile aprilie-mai-iunie, la diferenţe destul de mici, următoarele trei luni au fost caracterizate, din nou, de vânzări mai mari, culminând cu luna septembrie, când ecartul a fost de aproximativ 104 milioane de euro. Pe fondul unei pieţe bursiere în creştere, străinii au preferat, se pare, să îşi marcheze profiturile, generând vânzări în valoare de 205,54 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite