Austriecii vor microhidrocentrale în România. Preferă însă să le construiască de la zero decât să le cumpere de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii austrieci au păşit deja în România pe segmentul producţiei de energie electrică în microhidrocentrale, dar nu se grăbesc însă să investească în acest sector din cauza procedurilor birocratice, a perioadelor reduse acordate spre exploatare şi a problemelor financiare, a declarat Bernhard Pelikan, vicepreşedintele ESHA - Asociaţia Europeană pentru Microhidroenergie, în cadrul unei dezbateri pe tema importanţei şi im

„Printre investitorii austrieci există mult interes pentru sectorul producţiei de energie electrică în micro hidrocentrale pe teritoriul României, iar câteva dintre amenajările existente au fost deja cumpărate. Cu toate acestea însă, cea mai mare parte dintre marii jucători din domeniu din Austria nu sunt încă prezenţi în România, în ciuda potenţialului foarte mare cu care aceasta este creditată", a spus Bernhard Pelikan.

Citeşte pe Forbes.ro care sunt planurile Ministerului Mediului pentru susţinerea producţiei de energie din surse regenerabile

El consideră că elementele care determină reţinerea companiilor austriece, care au deja know-how puternic în domeniu, să vină şi să preia astfel de proiecte de la companiile de stat sunt constituite de cadrul juridic şi legislativ în ceea ce priveşte procedurile ce trebuiesc parcurse dar şi intervalele de timp în care se pot eşalona plăţile.

"Cred însă că există un interes mai mare pentru construcţia unor proiecte noi decât pentru achiziţia unora deja existente. Chiar şi eu aş prefera să contruiesc o microhidrocentrală nouă decât să cumpăr una veche" a mai spus Bernhard Pelikan, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, la finalul dezbaterii.

România are 269 de microhidrocentrale

Potrivit datelor existente la nivelul asociaţiei europene, prezentate de Bernhard Pelikan, în România existau, în 2009, 269 de MHC (centrale hidro cu puterea de până la 10 MW) precum şi 105 centrale cu putere mai mare de 10 MW.

Bernhard Pelikan consideră că dezvoltarea MHC întâmpină unele obstacole în toate ţările europene. Printre acestea se numără durata lungă a procedurilor de punere în funcţiune, de până la 10 ani, opoziţia de mediu, opoziţia pescarilor şi sprijinul slab oferit de guvernele europene pentru asemenea obiective. În cazul României, Pelikan a opinat că termenul de 10 ani, cât este valabilă o aprobare de funcţionare, este inadecvat.

"O hidrocentrală rezistă cel puţin 50 de ani. Eu cunosc una care merge de 70 de ani - cu renovările necesare. Din punct de vedere ştiintific, 10 ani nu prea are sens. 10 ani ar însemna o afacere rapidă, iar hidrocentralele reprezintă o afacere pe termen lung", a declarat Pelikan. În Austria, aprobările pentru MHC sunt valabile 30 de ani, ceea ce înseamnă o echilibrare pe durată de viaţă", a explicat vicepreşedintele asociaţiei.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite