Austria ar putea fi incapabilă să sprijine unităţile băncilor sale din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Austria s-ar putea afla în situaţia de a nu putea furniza suficient capital pentru ca băncile sale să-şi susţină afacerile în Europa de Est, în cazul în care acestea ar fi nevoite să apeleze, din nou, la sprijinul statului, a avertizat miercuri agenţia de rating Standard & Poor's.

"Guvernul austriac s-ar putea să nu aibă capacitatea de a sprijini toate operaţiunile din străinătate ale marilor bănci interne", se arată într-un comunicat al S&P citat de Bloomberg.

Creditorii austriaci, inclusiv Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG sunt cei mai mari creditori pentru debitorii din Europa de Est, potrivit Băncii Reglementelor Internaţionale.

Erste, Raiffeisen, Hypo Alpe Adria, banca austriacă naţionalizată în 2009 şi alte instituţii financiare austriece, au acordat guvernelor, companiilor şi populaţiei, împrumuturi în valoare de 266 miliarde dolari, de la sfârşitul lunii iunie. Băncile austriece au cea mai mare expunere în România, Republica Cehă şi Ungaria.

În 2009 şi 2010, guvernul a oferit capital şi garanţii în valoare de aproximativ 9 miliarde de euro băncilor sale. În cadrul unui eventual program de recapitalizare în Europa, băncile austriece ar avea nevoie de capital suplimentar în valoare de 4 miliarde de euro. Erste, Raiffeisen, Hypo şi Oesterreichische Volksbanken AG, au transmis că nu intenţionează să mai ceară fonduri de la stat.

Cea mai mare expunere pe economia românească o au băncile din Austria, urmate de cele din Grecia, Franţa, Italia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Turcia, Spania, Portugalia şi Belgia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite