Australia, noul model de creştere economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ritmul angajărilor şi investiţiile masive recente au făcut din această ţară un jucător tot mai important în economia globală. Dolarul australian a cunoscut o evoluţie spectaculoasă în ultima vreme şi se apropie vertiginos de o paritate cu cel american. Moneda Australiei se află la doar câţiva cenţi de cea americană.

Evoluţia rapidă a economiei australiene se poate observa cel mai bine în numărul de noi angajări înregistrat în luna septembrie. Cu 49.500 de noi lucrători, Australia a depăşit chiar şi cele mai optimiste progonze, care avansau cifra de 20.000 de noi locuri de muncă, potrivit datelor publicate recent de Biroul Naţional de Statistică din Sydney.

Mai mult, creşterea dolarului australian în raport cu cel american se poate pune şi pe seama previziunilor economice avansate de Fondul Monetar Internaţionl (FMI) în cazul Australiei, anume de 3,5%.

Cele mai multe angajări, la nivelul lunii trecute, au fost în sectorul exploatărilor miniere, această industrie, fiind, de altfel, segmentul economic cu cea mai galopantă dezvoltare, prin activitatea unor companii precum Rio Tinto Group si BHP Billiton.

Record la angajări

La nivelul întregii pieţe a muncii, de la începutul anului, s-au adăugat peste 250.000 de noi locuri de muncă, ritm care ar putea conduce către o ocupare deplină a tutror locurilor disponibile în următoarele luni, crede Helen Kevans, economist la JPMorgan Chase&Co în Sydney.

Ca efect al numărului mare de angajări din luna septembrie şi al avansului monedei naţionale, banca centrală ar putea relua curând creşterea ratelor dobânzilor. Totuşi, pentru această săptămână, instituţia a anunţat că rata dobânzii de referinţă se va păstra la 4,5%.

Inflaţia, sub control

„În cazul în care condiţiile economice vor evolua ca în prezent, este probabil că ratele dobânzilor vor fi majorate, la un moment dat, pentru a se asigura că inflaţia rămâne consecventă cu obiectivul pe termen mediu", consideră Stephen Roberts, senior economist la Nomura Australia Ltd. din Sydney.

O prioritate a Băncii Centrale este, acum, menţinerea în cotele prognozate a inflaţiei. Până în prezent, cu o rată de 2,7%, aceasta s-a aflat în limitele propuse la începutul anului, respectiv de 2% sau maximum 3%. Întărirea dolarului australian în raport cu cel american a făcut ca preţurile de import să fie mai mici, lucru care a dus la o răcire a inflaţiei, potrivit lui Stephen Roberts.

Pe de altă parte, previziunile legate de creşterea economică din 2011 ar putea creşte, pe fondul demarării unor investiţii  masive în această ţara, precum proiectul Gorgon, în domeniul gazelor lichefiate, investiţie în valoare de aproximativ 42 de miliarde de dolari.

În altă ordine de idei, vânzările de retail au crescut cu 0,3 procente în luna august, mai puţin decât prognoza iniţială, de 0.4%, iar importurile au scăzut cel mai mult din ianuarie 2009, potrivit datelor Biroului de Statistică din Sydney. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite