Austeritatea bugetară a tras în jos economia. PIB-ul a scăzut cu 0,1% în trimestrul I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele raportate azi-dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică referitoare la Produsul Intern Brut arată că activităţile administraţiei publice au scăzut cel mai mult în primul trimestru, readucând economia în recesiune.

Reduceri  mai  importante  ale  volumului de  activitate s-au  înregistrat în administraţia publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (-5,8%) şi activităţi profesionale,  ştiinţifice şi  tehnice;  activităţi  de  servicii  administrative şi  activităţi de  servicii  suport (-5,0%). O reducere mai mică s-a înregistrat în industrie (-0,4%), tranzacţii imobiliare (-1,0%), construcţii (-1,2%) şi intermedieri financiare şi asigurări (-1,2%). Creşterea volumului impozitelor pe produs colectate la  bugetul de stat (+6,0%)  corelată cu reducerea semnificativă a subvenţiilor pe produs plătite (-29,2%) au condus la majorarea impozitelor nete pe produs cu 6,8%.
Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul I 2012 cererea internă a crescut uşor, cu 1,0%, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2011, ca urmare a creşterii seminificative a formării brute de capital fix (+11,8%). Consumul final total s-a redus cu 0,3%, acesta din urmă fiind influenţat, în mod special, de diminuarea volumului cheltuielii pentru consum final a administraţiilor publice (-3,6%). Cheltuiala pentru consum final a gospodăriilor populaţiei a înregistrat o majorare cu 0,6%.
Un efect negativ asupra PIB l-a avut exportul net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri şi servicii (-2,9%) comparativ cu cea a volumului importurilor (-1,2%).

Agricultura, pe plus în seria brută


Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier -  estimat pentru trimestrul I 2012 a fost de 145,07 miliarde de lei preţuri curente, în scădere – în termeni reali – cu 0,1% faţă de trimestrul IV 2011. Pe seria brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2012 a fost de 109,72 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,3% faţă de trimestrul I 2011.
Agricultura, silvicultura şi pescuitul a fost ramura de activitate care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate, cu 4,2%, urmată de informaţii şi comunicaţii, cu 2,6%, comerţ cu amănuntul şi ridicata, repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante cu 0,7% şi activităţi de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii, cu 0,6%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite