Atenţie la schimbările care vor interveni pe 1 ianuarie 2008!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regulile fiscale din România se vor modifica din nou, în timp ce Bulgaria introduce o cotă unică de numai 10%, iar clasificarea firmelor se va face după un nou cod CAEN Contabilii şi

Regulile fiscale din România se vor modifica din nou, în timp ce Bulgaria introduce o cotă unică de numai 10%, iar clasificarea firmelor se va face după un nou cod CAEN

Contabilii şi administratorii firmelor vor avea mult de lucru chiar din primele zile ale noului an, pentru că anumite reguli după care funcţionează şi se clasifică societăţile comerciale se vor schimba.

O serie de normative importante, cu efect direct în economia românească, intră în vigoare sau încep să se aplice chiar din data de 1 ianuarie 2008. Pe de altă parte, oamenii de afaceri trebuie să fie mult mai atenţi la evenimentele din piaţă, pentru că în ţările vecine intervin câteva schimbări care se vor repercuta şi asupra mediului economic de la noi.

Clasificarea pe domenii de activitate a firmelor va fi alta, din prima zi a anului 2008, pentru că în România se va utiliza un nou cod CAEN (Clasificarea Activităţilor din Economia Naţională), respectiv CAEN Rev.2. Dacă aveţi firmă şi atunci când aţi înfiinţat-o aţi declarat un anumit domeniu de activitate, verificaţi neapărat concordanţa dintre acel domeniu şi noul cod CAEN de acum!

Reglementarea de care trebuie să ţineţi cont este un Ordin al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică, publicat în "Monitorul Oficial" nr. 293 din data de 3 mai 2007 care, cum spuneam, intră în vigoare pe 1 ianuarie 2008.

Şi normele fiscale se schimbă, fără ca normativele ce intră în vigoare de la 1 ianuarie să prevadă creşteri sau scăderi ale taxelor sau impozitelor principale. Noul Cod Fiscal valabil pentru 2008 aduce mai multe schimbări, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru firme. Eliminarea taxării inverse în construcţii, majorarea plafonului lunar privind venitul neimpozabil din pensii şi amânarea impozitului pe veniturile agricole sunt doar câteva dintre modificările ce urmează să fie aplicate chiar de la începutul anului viitor.

Pe lângă aceste schimbări de ordin general, vor mai interveni câteva noutăţi normative punctuale, aplicabile în diverse domenii ale economiei.

Câteva exemple: fabricile de zahăr care nu-şi mai pot continua activitatea se vor putea închide utilizându-se inclusiv fonduri europene; producătorii individuali de lapte vor intra sub incidenţa unor norme europene, prin care nu li se va mai permite să transporte lactatele ca şi până acum; tarifele Poştei vor fi modificate; băncile vor acorda credite în condiţii ceva mai riguroase, pentru că sistemul bancar intră sub incidenţa prevederilor Acordului Basel II prin care se impun reguli speciale pentru acoperirea riscurilor de creditare şi a celor operaţionale; furnizorii de carburanţi sunt obligaţi ca, începând cu data de 1 ianuarie, să vândă motorină în amestec cu 3% biodiesel, faţă de un procent de 2%, anul acesta.

Provocările pentru România vin şi de la vecini

Cele mai importante provocări constau în aplicarea unei cote unice de numai 10% în Bulgaria (în România rămânem cu 16%) şi deschiderea pieţei forţei de muncă în Ungaria, Austria şi Franţa, unde se caută personal calificat în meserii de bază, cele mai multe din domeniul construcţiilor.

În plus, este posibil ca Republica Moldova să primească o serie de facilităţi din partea UE (preferinţe comerciale) datorită cărora va putea exporta diverse mărfuri fără taxe vamale în Uniunea Europeană şi, bineînţeles, în România. În exporturile Republicii Moldova, cele mai mari ponderi sunt deţinute de articolele textile, alimente, fructe, vinuri şi băuturi alcoolice.

Este de aşteptat, astfel, ca pe lângă "concurenţa" fiscală pe care ne-o va face Bulgaria, firmele româneşti să se confrunte şi cu o competiţie mai puternică în ceea ce priveşte forţa de muncă şi produsele de pe piaţă. Dacă investitorii străini vor prefera o cotă unică de numai 10% (Bulgaria) în loc de 16% (România), dacă muncitorilor români din construcţii li se va oferi libertatea de a lucra în Ungaria, Austria sau Franţa, iar alimentele, vinurile şi îmbrăcămintea ieftină din Republica Moldova vor putea pătrunde fără taxe pe piaţa românească, atunci toate acestea vor fi marile provocări ale anului 2008 pentru oamenii de afaceri din ţara noastră!

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite