Atentat la dolarul american: China şi Japonia au decis să îşi accepte reciproc valutele în tranzacţiile bilaterale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficiali ai Chinei și Japoniei au anuţat că cele două țări au încheiat un pact prin care valutele lor naţionale, vor fi acceptate în tranzacțiile bilaterale. Acordul este încă o realizare ce poate fi bifată de oficialii chinezi în demersul lor de a impune moneda naţională ca valută de schimb şi de rezervă în plan internaţional. Principalul perdant? Dolarul american!

Oficialii japonezi au spus că Japonia intenționează să cumpere obligațiuni suverane chinezești anul viitor, ceea ce va conduce la sporirea rezervelor sale valutare denominate în monedă chinezească.Această este doar una dintre deciziile luate în urma întâlnirii de luni dintre prim-ministrul nipon, Yoshihiko Noda și președintele chinez, Hu Jintao, ce a avut drept subiect principal de discuție îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări în vederea menținerii păcii în pensinsula Coreeană.

China este cea de-a doua mare economie a lunii , iar Japonia a treia mare economie a lumii, iar decizia de a accepta ambele valute în tranzacțiile bilaterale poate fi considerată şi un pas în sensul diminuării rolului primordial, ca monedă de rezervă la nivel global, pe care îl are dolarul american. Şi asta în contextul în care, nu o singură dată oficialii chinezi au declarat că își doresc să extindă folosirea renminbiului la nivel global, ca o alternativă la dolarul american.

image

China și Japonia sunt deținătorii celor mai mari rezerve valutare din lume, China are aproape 3,2 trilioane de dolari, iar Japonia deține aproape 1,3 trilioane de dolari și orice schimbare în structura rezervelor valutare ale acestor țări ar putea genera schimbări în structura rezervelor valutare ale tuturor celorlalte state din lume.

"Oficialii chinezi au declarat suficient de clar că ei cred că economia internațională este prea mult dominată de dolarul american. De aceea, ei consideră că, odată cu dezvoltarea Chinei, sistemul valutar internațional ar trebui să aibă o structură mult mai echilibrată", a declarat Charles A.Kupchan, profesor de relații internaționale la Universitatea Georgetown, pentru ziarul New York Times.

Din cauza faptului că reinminbiul nu este complet convertibil însă, acesta nu va concura prea curând dolarul ca valută internațională. Dar decizia de fi folosit în tranzacțiile bilaterale ar putea însemna un pas important în această direcție.

"Ținând cont de apropierea celor două țări, cât și de posibilitatea ca cele două să devină cei mai mari parteneri în secolul următor, face ca acest pact, de acceptare a ambelor valute în tranzacțiile bilaterale, fără a mai folosi dolarul american, să fie unul strategic", a spus Jeffrey Bergstrand, profesor de finanțe la Mendoza College of Business.

"Investitorii vor primi bine înţelegerea dintre China și Japonia, în special acum, când atât moneda europeană, cât și dolarul american sunt într-un puternic declin" a adăugat acesta.

Pe termen scurt, înţelegerea între cele două mari economii ale lumii, va conduce la slăbirea dolarului american în fața celei chineze, ceea ce va ajuta la reechilibrarea deficitului comercial american, deoarece importurile din China se vor scumpi.

Dar, chiar dacă acesta este un lucru bun pentru America, dolarul va fi principalul perdant, deoarece va deveni tot mai puţin atractiv, şi tot mai puţin sigur, pentru marii investitori internaţionali.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite