Atac la agenţiile de rating: calificativele OECD le-ar putea înlocui pe cele ale Moody’s, Fitch şi S&P

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituțiile de reglementare ale Statelor Unite, care sunt obligate de Congresul american să elimine evaluările financiare din reglementările bancare, iau în calcul folosirea calificativelor date de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) în locul ratingurilor acordate de Moody’s, Fitch sau S&P. Problema este însă că, după metodologia de calcul a OECD, majoritatea obligaţiunilor suverane europene au încă

Un grup de lucru format din reprezentanţi ai Rezervei Federale (FED - banca centrală a SUA), Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC – agenţie independentă a SUA, care are în atribuţii garantarea depozitelor bancare) și Office of the Comptroller of the Currency (OCC – un departament al Trezoreriei SUA ce are în atribuţii reglementarea şi supervizarea băncilor de economisire din Statele Unite) a propus luna trecută noi reguli pentru determinarea nivelul de capital cerut sistemul bancar american.

Proiectul prevede folosirea clasificările elaborate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) în locul ratingurilor acordate de agenţiile de rating clasice. O primă problemă este însă dată de faptul că OECD este un grup interguvernamental constituit, în special, din țări membre ale Uniunii Europene, care consideră majoritatea obligațiunilor suverane ale UE drept lipsite de risc. Chiar şi pe cele ale Greciei și Portugaliei, potrivit unei analize realizate de agenția de știri Bloomberg.

O decizie cu probleme


Potrivit lui Luigi De Ghenghi, partener la firma de avocatură Davis Polk & Wardwell LLP din New York, prin acceptarea evaluărilor făcute de OECD, instituțiile de reglementare nu ar face altceva decât să înlocuiască o sursă de conflicte cu alta. „OECD reprezintă interesele statelor membre, fapt care, de asemenea, cauzează un conflict de interese inerent”, a spus De Ghenghi, membru al departamentului financiar-instituțional al firmei. „Instituțiile de reglementare au primit cărți proaste când au fost obligate să găsească alternative la evaluările financiare. Este aproape imposibil să găsești ceva lipsit complet de conflicte” a mai adăugat acesta.


Propunerea făcută de grupul de lucru format din reprezentanţii instituţiilor americane de reglementare în 7 decembrie, este parte a unui demers al Statelor Unite de a implementa noile reguli cu privire la cerinţele de capital pentru instituţiile financiare – reguli revizuite în 2009 de Comitetul de Supraveghere Bancară de la Basel (instituţie care coordonează procesul de reglementare a sistemului financiar-bancar la nivel global). Deciziile Comitetului de Supraveghere Bancară de la Basel prevăd cerinţe mai mari de capital pentru băncile din întreaga lume, în vederea creşterii capacităţii de rezistenţă a acestora în faţa unor evenimente similare celor care au provocat criza financiară din 2008.

Analiştii OECD i-ar putea înlocui pe cei ai Moody’s, Fitch şi S&P

Regulile propuse de reglementatorii americani cu privire la evaluarea  şi înregistrarea activelor din bilanțurile bancare, ar fi trebuit să fie finalizate până la sfârșitul lui 2011. Acestea ar putea fi modificate în urma perioadei de dezbateri publice, care va lua sfârșit pe 3 februarie. Iar o versiune finală a proiectului ar putea fi publicată în lunile imediat următoare, au anunțat oficiali ai instituțiilor de reglementare.

image

Americanii iau în calcul folosirea unor evaluări realizate de OECD în locul celor făcute de agenţiile de rating

În Europa, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, și alți lideri politici au cerut, încă de anul trecut, crearea unei agenții independente de rating financiar în urma reducerii ratingului țărilor europene de către Moody’s și S&P. O propunere pentru înființarea unei firme non-profit finanțată de către industria financiară a fost dealtfel deja introdusă pe agenda de dezbateri a Parlamentului European.


Propunerea grupului de lucru format din cei mai mari trei reglementatori americani, precizează însă că restructurările voluntare, precum cea în proces de negociere între Grecia și creditorii săi, vor fi considerate drept echivalentul intrării în incapacitate de plată, fapt care va crește gradul de risc. Doar că, până la finalizarea procesului, şi în lipsa unei decizii clare din partea reglementatorilor americani, riscul asociat obligaţiunilor statelor cu probleme rămâne însă la valoarea zero.

Proiectul agenţiei de rating europene se află în discuţii în Parlamentul European

Recunoscând slăbiciunile evaluărilor OECD, instituțiile de reglementare americane au adăugat o serie de prevederi referitoare la restructurarea datoriilor – proces care este considerat a fi de fapt un faliment – și au propus folosirea unor indicatori de piață complementari. Între aceştia, evoluţia dobânzilor obligațiunilor sau cea a preţurilor contractele CDS – care sunt un instrument de măsură a percepției investitorilor cu privire la riscul de intrare în incapacitate de plată al unei entităţi sau stat.

image

Propunerea înfiinţării unei agenţii de rating independende la nivel european se află pe agenda Parlamentului European

Însă, nici includerea în metodologia de calcul a riscului a acestor indicatori nu rezolvă problema. Asta pentru că, CDS-urile Lehman Brothers Holdings spre exemplu, au început să crească cu doar câteva săptămâni înainte de intrarea firmei în faliment. Ceea ce înseamnă că semnalele date de un astfel de indicator ar putea veni când este deja prea târziu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite