UPDATE Consiliul Concurenţei: Amenzi-record de 880 de milioane de lei în total pentru petrolişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei a amendat cele şase companii petroliere anchetate pentru cartel cu suma de 880 de milioane de lei, a declarat astăzi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Amenzile sunt în jur de 3% pentru fiecare companie. Aceasta este o amendă-record în istoria Consiliului Concurenţei şi singura din Europa pe piaţa petrolieră.

ROUND UP

Iată ce amenzi a primit fiecare companie petrolieră, potrivit informaţiilor furnizate de Consiliul Concurenţei, de companii şi de surse din piaţă.

Compania            Amenda             Procent din cifra de afaceri

Petrom                366 mil. lei (85,2 mil. euro)       3,2

OMV România       137 mil. lei (31,9 mil. euro)     3

Rompetrol Downstream          159 mil. lei  (38 mil. euro)       2,6

Lukoil România   136 mil. lei (32,3 mil euro)             3

Mol Româna        80 mil. lei    (18,5 mil. euro)         3

Eni România        12,9 mil. lei (3 mil. euro)                  3

Total                  890 mil. lei  (205 mil. euro)                       3

UPDATE ora 16.20 Amenda pentru Petrom este de 3,2% din cifra de afaceri.

Deşi suma raportată de Petrom înseamnă doar 2,7% din afacerile totale ale Petrom SA din 2010, de 13,9 milioane de lei, amenda Concurenţei se aplică la cifra de afaceri din care se scad afacerile din interiorul grupului. Rezultă astfel că Petrom a primit o amendă de 3,2%.

UPDATE ora 15.45

Mol România a anunţat că a primit o amendă de 80 de milioane de lei, adică 3% din cifra de afaceri.

"MOL România va depune o cerere de suspendare a execuţiei deciziei mai sus menţionate şi o va ataca la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei de către Consiliul Concurenţei, în conformitate cu legislaţia în vigoare", spun oficialii Mol.

UPDATE ora 15.00

Petrom a anunţat la Bursa de Valori Bucureşti că va trebui să achite o amendă totală de 504 milioane de lei, adică 366,5 milioane de lei - sancţiunea pentru OMV Petrom SA, plus 137,2 milioane de lei, care este sancţiunea aplicată OMV Marketing SRL (fosta OMV România), deţinută 100% de Petrom.

Compania petrolieră a mai precizat că va contesta în instanţă decizia Consiliului Concurenţei.

Şi Rompetrol va contesta decizia în instanţă.

"Considerăm că, în ceea ce priveşte Rompetrol Downstream, concluziile raportului de investigaţie au fost total nejustificate şi nedovedite, iar decizia Consiliului Concurenţei de sancţionare este, în egală măsură, nelegală şi neîntemeiată", se arată într-un comunicat transmis de grupul Rompetrol.

Principalele declaraţii ale lui Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, din conferinţa de presă susţinută începând cu ora 13.00:

Este singura amendă din Uniunea Europeană pe piaţa petrolieră.

De ce e amenda atât de mare? Noi apărăm funcţionarea pieţei, nu negăm dreptul companiei să stabilească preţul, să facă ce vrea cu marfa eil

Interzicem ca firmele să schimbe informaţii şi să-şi armonizeze comportamentul.

Au fost dovezi, au fost discuţiii în 2007 şi 2008 să scoată de pe piaţă benzina Eco Premium, 20% din vânzările de benzină. Ele au stabilit împreună să scoată acest sortiment, pentru asta îi sancţionăm.

Într-o lună vor primi decizia, apoi au la dispoziţie 30 de zile să conteste în instanţă decizia.

Ele ar fi avut posibilitatea să recunoască fapta, cerând o reducere a sancţiunii.

Ei trebuie să plătească imediat sancţiunea, urmând ca eventualele procese să stabilească dacă rămâne definitivă sau irevocabilă decizia sau banii să fie returnaţi companiei.

De regulă, un proces de acest gen durează trei ani.

Avem dovezi directe, culese în 2009.

Toate sunt în jur de 3%, la Petrom este peste 3%, pentru că a fost încadrat la circumstanţe agravante, fiind iniţiatorul înţelegerii.

La alţii e sub 3%. Rompetrol a luat sub 3%, pentru că nu a participat direct la întâlnirile din Asociaţia Petrolului, dar a ştiut despre înţelegere şi nu a anunţat.

Ca procent, este un procent mediu. Ca valoare absolută, este o amendă-record.

Baza de pornire a fost 4%, baza de pornire se circumstanţiază.

Am luat în calcul cifra de afaceri din 2010 pentru că ancheta a fost finalizată în 2010.

Ca dovezi, am avut minutele întâlnirilor din Asociaţia Română a Petrolului şi mailurile trimise între ei.

Hotărârea de Guvern pe care o invocă spunea că trebuie să fie o benzină mai puţin poluantă. Ei ar fi putut găsi şi altă metodă, dar mai scumpă pentru ei.

La mijlocul acestui an estimăm că vom termina şi restul investigaţiei pe piaţa carburanţilor.

Singura şansă să descurajăm astfel de practici este să dăm sancţiuni mari. Sperăm să se gândească de două sau trei ori înainte de a încălca legea.

În mod normal, companiile nu ar trebui să majoreze preţurile după această decizie, pentru că preţurile la pompă ţin cont de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere.

Petroliştii au spus că au luat această decizie de a retrage de pe piaţă respectiva benzină pentru a reduce poluarea.

Decizia de sancţionare am luat-o în 2011, iar amenzine se aplică la anul anterior deciziei de sancţionare.

Mol a scos primul care a scos benzina, Rompetrol a fost ultimul.

Amenda merge la bugetul de stat.

Companiile petroliere au profituri substanţiale, nu cred că e cazul să spună că nu au mediu investiţional în România, ei beneficiază de petrolul pe care îl extrag mult mai ieftin decât preţurile de pe bursă, aş fi surprins să spună acest lucru.

Dacă ar fi recunoscut, amenda ar fi fost redusă cu 30%, dar trebuiau să facă acest lucru până astă toamnă şi să ne dea nişte documente care să ne ajute în anchetă.

Potrivit informaţiilor publicate de „Adevărul“ înainte de conferinţa Consiliului Concurenţei, Lukoil România a primit o amendă de 139 de milioane de lei. Calculele arată că aceasta este echivalentul a 3% din cifra de afaceri a companiei din 2010 (4,5 miliarde de lei).

UPDATE ora 12.00 Rompetrol a primit o sancţiune de sub 3% din cifra de afaceri.

UPDATE ora 11.30 Potrivit unor informaţii neoficiale, Petrom a primit o sancţiune cu puţin peste 3% din cifra de afaceri. 3% din afacerile Petrom pe 2010 înseamnă circa 418 milioane de lei, adică aproape 100 de milioane de euro.

Amenzile se vor aplica la cifrele de afaceri din 2010.

În total, cele şase companii anchetate au avut o cifră de afaceri cumulată de 6,5 miliarde de euro în 2010.

Petroliştii vor primi amenzi diferenţiate, în funcţie de gravitatea faptelor comise. Amenda Lukoil este penultima ca valoare dintre sancţiunile primite de fiecare companie în parte, au mai spus surse oficiale.

Petrom va primi cea mai mare amendă, după care urmează Mol şi Eni România (Agip), apoi Lukoil, şi, cu cea mai mică amendă, Rompetrol.

Sursele citate mai arată că petrolişti au anunţat, neoficial, că vor contesta în instanţă aceste amenzi.

Raportul investigaţiei de pe piaţa carburanţilor propune acordarea de sacţiuni companiilor petroliere pentru că acestea s-au înţeles între ele, iar deciziile lor afectează competiţia pe toată piaţa europeană.

Companiile sunt acuzate că s-au înţeles între ele pentru a scoate de pe piaţă un sortiment ieftin de benzină şi a-l înlocui cu unul mai scump.

La mijlocul lunii noiembrie, „Adevărul“ a anunţat în exclusivitate că raportul Concurenţei prevede amenzi pentru petrolişti si că Petrom este considerat iniţiatorul cartelului, deci va primi o amendă mai mare.

UPDATE Acţiunile OMV Petrom şi Rompetrol Rafinare au fost suspendate de la tranzacţionarea pe Bursa de Valori Bucureşti în această dimineaţă, în aşteptarea rezultatului oficial al anchetei.

CITEŞTE ŞI Petrom, capul răutăţilor în cartelul benzinei

Rămâneti pe adevarul.ro pentru a afla ce amenzi vor primi petroliştii!

În 2010, petroliştii au obţinut următoarele cifre de afaceri, potrivit Ministerului Finanţelor:

OMV Petrom - 13,9 miliarde de lei

Rompetrol Downstream - 6,1 miliarde de lei

OMV Marketing SRL - 4,5 miliarde de lei

Lukoil România - 4,5 miliarde de lei

Mol România - 2,6 miliarde de lei

Eni România - 430 milioane de lei

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite