Astăzi aflăm câte parale face combinatul Oltchim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, la ora 12.00, vor fi deschise plicurile cu ofertele financiare depuse de candidaţii care vor să cumpere compania de la Râmnicu Vâlcea, după ce joi s-au analizat documentaţiile depuse de trei companii plus persoana fizică Dan Diaconescu.

Oficialii Ministerului Economiei reuniţi în comisia de analiză a ofertelor depuse de candidaţi pentru preluarea Oltchim au deschis joi plicurile conţinând documentele de participare la licitaţie, urmând ca vineri, 21 septembrie, la ora 12.00, aceeaşi comisie să deschidă plicurile cu ofertele financiare. Practic, astăzi vom afla cât sunt dispuşi investitorii să plătească pentru a prelua Oltchim şi, desigur, se va anunţa şi cine va fi câştigătorul.

Preşedintele acestei comisii, Remus Vulpescu (şeful Oficiului pentru Privatizare din cadrul ministerului), a declarat joi că „statul mizează pe implicarea unor investitori de bună-credinţă", la scurt timp după ce în direct la TV a avut un schimb de replici mai „colorate" cu unul dintre candidaţi - cunoscutul om de televiziune Dan Diaconescu.

Pentru ce mizează ofertanţii

Deschiderea plicurilor cu documentele pentru licitaţie a fost făcută în ordinea cronologică a depunerii acestora, astfel că PCC SEE din Germania a fost primul, urmând Aisa Invest, Chimcomplex Borzeşi şi Dan Diaconescu, acesta din urmă având în dosarul său un „certificat fiscal de atestare a persoanelor fizice".

PCC SEE vrea să cumpere atât pachetul de acţiuni deţinut de stat la Oltchim, cât şi creanţa Electrica asupra Oltchim şi creanţa deţinută de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) asupra combinatului vâlcean. Aisa Invest vrea pachetul de acţiuni şi creanţa Electrica, dar nu şi creanţa AVAS. La fel, şi Chimcomplex Borzeşti vrea doar acţiunile statului şi creanţa Electrica. Întrebat de ce a mizat în această structură a ofertei sale (fără creanţa AVAS), omul de afaceri Ştefan Vuza - care controlează Aisa şi Chim­complex - a declarat că „e o chestiune de strategie, care se va revela cât de curând". În fine, Dan Diaconescu vrea doar pachetul de acţiuni ale statului la Oltchim şi refuză să candideze pentru cele două creanţe.

Iniţial a candidat şi pentru creanţe, dar şi-a retras această candidatură pentru că a aflat ceva interesant despre ele. Mai exact, potrivit informaţiilor lui Diaconescu, conducerea Oltchim ar fi vândut deja respectivele creanţe unei firme care se ocupă şi de recuperarea banilor de la partenerii combinatului. „Oltchim a vândut marfă şi are de luat nişte bani, iar acel administrator al creanţei deţine şi controlul asupra datoriei Oltchim către Electrica şi AVAS. Va lua banii de la partener şi va stinge datoriile Oltchim", a explicat Diaconescu, pentru „Adevărul".

El a lăsat astfel să se înţeleagă că asupra Oltchim nu Electrica şi AVAS sunt deţinătorii creanţelor, ci o companie specializată în administrare, aşa că „statul dă o mare ţeapă investitorilor încercând să vândă ceea ce nu-i aparţine".

Trei bănci şi un „gigant" misterios

În documentaţiile lor, candidaţii şi-au dezvăluit şi sursele financiare sau, cel puţin, cine sunt cei care îi sprijină în demersul de ofertare. PCC SEE are o scrisoare de garanţie de la Commerzbank (Germania), cu o confirmare de garanţie din partea Eximbank (România), în timp ce Aisa Invest şi Chimcomplex au câte o scrisoare de garanţie din partea Băncii Transilvania. În schimb, Dan Diaconescu a depus un document de plată din partea OTP Bank (Vulpescu, prezentându-l, a spus aşa: „OTV Bank... scuze, OTP Bank"), dar susţine că în spatele său se află un gigant dispus să plătească integral suma pentru care, eventual, va fi adjudecat Oltchimul de către DD.

În legătură cu acest gigant, Diaconescu a declarat pentru „Adevărul" următoarele: „Avem semnat un acord cu clauză de confidenţialitate şi nu vă pot spune numele. Victor Ponta a spus că nu are nevoie de Dan Diaconescu, ci de un investitor strategic. Mie îmi place să îndeplinesc dorinţele oamenilor. Investitorul este un gigant, cel mai mare de pe glob în petrochimie. Refuzându-ne pe noi, refuză gigantul, care altfel nu vrea să mai audă de România".

Diaconescu ne-a mai spus că această mare companie a avut încă după 1990 tentative de a intra pe piaţa românească, dar la ultimele întâlniri cu guvernanţii s-au semnat chiar acorduri. În noiembrie 2011 cu Guvernul Ponta, în martie 2012 - cu Mihai Răzvan Ungureanu şi acum o lună - cu Guvernul Ponta. „Aceste memorandumuri nu s-au respectat. Ei ofereau două miliarde de euro şi încă 7.000 de locuri de muncă pe lângă cele 3.000 de la Oltchim, dar voiau Arpechim, Compet, Oil Terminal, Oltchim şi minele de sare", a spus Diaconescu.

Întrebat dacă investitorul este din Europa, el a zis că este „din apropiere". Numele investitorului nu este inclus în documentaţia depusă la OPSPI, însă „domnul Vulpescu ştie despre cine este vorba, i-am arătat astăzi la dumnealui în birou".

„Dacă domnul Ponta a zis că între mine şi Gazprom ar alege Gazprom, am scos peştişorul de aur şi m-am gândit să-i aduc acel investitor pe care şi l-a dorit. Doar că investitorul nu vrea să mai lucreze cu statul, ci cu PP-DD. Niciodată să nu-ţi doreşti ceva, că s-ar putea să ţi se întâmple".

Dan Diaconescu spune că are toate şansele să câştige licitaţia pentru privatizarea Oltchim şi că, în acest caz, va retrage acţiunile depuse în instanţă. „Ar putea să câştige PCC SEE, dar atunci ar începe Revoluţia, aţi văzut şi astăzi la TV".

„Nu uitaţi că Vulpescu a zis că Diaconescu nu depune ofertă. Iată că am depus şi am plătit cash pentru documentaţie şi cele necesare peste 200.000 de euro. Vuza şi Zaremba (reprezentantul pentru România al PCC SEE - n.r.) au venit cu scrisori de garanţie. În spatele PCC nu e nimeni serios, în spatele lui Vuza nu e nimeni serios, în spatele nostru este un investitor puternic şi poporul român", a conchis candidatul.

Ordinea plicurilor, trasă la sorţi

Pentru conformitate cu procedurile de licitare, comisia de analiză a dosarelor a organizat o tragere la sorţi pentru a stabili astfel în ce ordine vor fi deschise, vineri, ofertele financiare. Ordinea este următoarea: 1. Dan Diaconescu, 2. Chimcomplex Borzeşti, 3. PCC SEE, 4. Aisa Invest.

Ce se va întâmpla dacă, totuşi, licitaţia de azi nu va avea succes? Premierul Victor Ponta a precizat că în acest caz combinatul Oltchim va intra în administrare specială şi va fi stabilită o altă procedură de privatizare.

info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite