Asigurătorii nu se bat pe "RCA-ul" la case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

poate genera, la nivelul întregii ţări, pierderi de 17 miliarde de dolari.Asigurătorii spun că, pe termen scurt, nu se vor putea acoperi toate pagubele, fiind nevoie de o anumită perioadă de

poate genera, la nivelul întregii ţări, pierderi de 17 miliarde de dolari.
Asigurătorii spun că, pe termen scurt, nu se vor putea acoperi toate pagubele, fiind nevoie de o anumită perioadă de timp pentru acumularea unor sume care să permită un nivel cât mai mare al despăgubirii. Din acest motiv, statul va apela la o companie de reasigurare la nivel internaţional. De anul viitor, românii vor fi obligaţi să îşi asigure locuinţele împotriva inundaţiilor, cutremurelor şi alunecărilor de teren, valoarea maximă garantată fiind de 20.000 euro/obiectiv. Practic, fiecare familie va trebui să plătească o primă anuală de 20 de euro. Chestiunea a revenit în discuţie după mai multe tentative eşuate de introducere a obligativităţii asigurării locuinţelor, guvernul reuşind în urmă cu două zile să aprobe prevederea sub forma unui memorandum. "Detaliile tehnice ale proiectului de lege vor fi cunoscute abia peste trei luni", ne-a declarat Paul Mitroi, directorul general al Direcţiei de Reglementări din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Până atunci vor fi stabilite şi criteriile pe care trebuie să le îndeplinească firmele de profil pentru a putea să participe la programul de reasigurare a riscurilor de tip catastrofă. Autorităţile au precizat doar că la acest program vor participa toate societăţile de asigurare autorizate de CSA, urmând să se constituie o societate pe acţiuni - Compania de reasigurare împotriva dezastrelor. La ora actuală, doar 13 societăţi sunt autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) să practice asigurarea catastrofelor şi să participe la programul de reasigurare.
Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Asigurătorilor Mici şi Mijlocii din România (ARMMA), ne-a declarat că, pentru companiile de profil, afacerea asigurării nu este decât "un compromis rezonabil". "Marile companii internaţionale de reasigurare se confruntă cu o incidenţă crescută a catastrofelor la nivel mondial. Aşadar, chiar şi în această situaţie, discutăm despre compensări rezonabile", susţine Plosceanu. Într-adevăr, "majoritatea zdrobitoare a sumei pe care proprietarul o va plăti pentru a-şi asigura locuinţa se va duce în reasigurare", explică şi Paul Mitroi. Aşadar, pe termen scurt, nu vor putea fi acoperite toate daunele, fiind nevoie de o perioadă suficientă pentru acumularea unor sume care să genereze şi profit. Cert este că pagubele pe care le-ar produce la nivelul întregii ţări un cutremur mai mare s-ar ridica la aproximativ 17 miliarde de dolari, după cum indică un studiu al Băncii Mondiale. "Din acest motiv, statul se va implica într-o primă fază pentru a putea acoperi riscul", mai spune oficialul CSA. În acelaşi timp, sprijin va primi şi populaţia cu venituri reduse, sub forma subvenţiilor pentru achitarea asigurării.

16 milioane de euro - suma totală plătită de societăţile de asigurare pentru daunele produse la nivelul anului trecut, inclusiv poliţele aflate în curs de soluţionare, potrivit CSA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite