Asigurările de viaţă se fac mai mult cu forţa în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că asigurările de viaţă sunt, deopotrivă, mijloc de economisire, cât şi sursă de protecţie, majoritatea românilor care încheie poliţe o fac pentru că banca la care solicită un

Cu toate că asigurările de viaţă sunt, deopotrivă, mijloc de economisire, cât şi sursă de protecţie, majoritatea românilor care încheie poliţe o fac pentru că banca la care solicită un credit le impune acest lucru.
Astfel, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, 90% din contractele de asigurări de viaţă, anuităţi şi existente la finele anului trecut, care totalizează 180 de milioane, provin din această direcţie. Creşterea reală de 31,5% a subscrierilor la aceste poliţe, faţă de 2004, este generată de majorarea creditului neguvernamental. Florian Neagu, şef Serviciu riscuri macroprudenţiale din BNR, a declarat ieri, la un seminar organizat de Ziarul Financiar, că în următorii ani acest trend se va păstra, de vreme ce piaţa creditelor ipotecare îşi va majora ponderea în totalul creditelor, în detrimentul celor de consum. Oficialul BNR a atras atenţia că majorarea averii nete a populaţiei, la peste 600 de miliarde RON în 2005, se bazează pe scumpirea activelor imobiliare. Activele financiare nete, reprezentate de depozite, asigurări, investiţii, au rămas la un nivel redus, sub 100 de miliarde RON. "Cu o avere netă mai mare, populaţia se poate îndatora mai mult, va creşte consumul şi mai puţin economisirea, inclusiv prin podusele de asigurare", spune Neagu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite