Asigurările unit-linked sunt mai avantajoase decât cele tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţi dintre noi nu au fost contactaţi, măcar o dată, de agenţi de asigurări de viaţă. şi, de ce să nu recunoaştem, câţi nu am fost încântaţi de graficele frumoase, care ne arată cât

Câţi dintre noi nu au fost contactaţi, măcar o dată, de agenţi de asigurări de viaţă. şi, de ce să nu recunoaştem, câţi nu am fost încântaţi de graficele frumoase, care ne arată cât am câştiga dacă neam face o asigurare de viaţă? Normal că, la început, neam întrebat cu toţii cum ni se pot înmulţi banii dacă încheiem o asigurare de viaţă. Principiul de funcţionare nu este acelaşi ca în cazul unui bun asigurat? Adică plăteşti o primă de asigurare, iar dacă, Doamne fereşte, are loc un eveniment nefericit, primeşti nişte bani.
De fapt, graficele atrăgătoare, care arată o "înmulţire" de la an la an a banilor plătiţi ca primă de asigurare, se referă la un produs diferit de asigurarea tradiţională de viaţă. Mai exact, este vorba de aşa-numitele asigurări unit-linked, care au două componente o asigurare de viaţă tradiţională şi o componentă investiţională. Astfel, persoana asigurată plăteşte, la un anumit interval de timp, o primă de asigurare (ca în cazul oricărui tip de asigurare), numai că o parte din această sumă este utilizată pentru acoperirea riscului de deces sau invaliditate, iar o altă parte este investită în fonduri administrate de regulă de societatea de asigurare.
Pentru o mai uşoară înţelegere, considerăm un caz ipotetic. O persoană încheie o asigurare tip unit-linked, prima plătită iniţial fiind de 100 de lei. Din aceasta, presupunem că 50 de lei sunt utilizaţi pentru acoperirea riscului asigurat, iar de restul sunt achiziţionate unităţi la un fond administrat de societate. Preţul unităţilor de fond variază de la o zi la alta. În cazul nostru, presupunem că preţul unei unităţi este de 1 leu, ceea ce înseamnă că asiguratul primeşte 50 de unităţi. Peste trei luni, persoana plăteşte din nou prima de asigurare, de 100 de lei. Între timp, valoarea unei unităţi de fond a crescut la 1,5 lei. Astfel că, de cei 50 de lei corespunzători componentei investiţionale, asiguratul mai dobândeşte încă 33 de unităţi de fond. şi mecanismul continuă în acest fel de fiecare dată când se plăteşte prima de asigurare. Totuşi, trebuie precizat că asiguratul poate oricând să aducă sume suplimentare (adiţionale) pentru a achiziţiona unităţi de fond. Desigur, acesta poate să îşi vândă din titlurile deţinute, dar numai după o anumită perioadă de la încheierea poliţei. Trebuie ştiut însă că preţul de vânzare este mai mic decât cel de cumpărare din aceeaşi zi.
Desigur, exemplul nostru este simplist. În realitate, există o varietate de cazuri. Astfel, apar diferenţe în ceea ce priveşte frecvenţa cu care este plătită prima de asigurare, dimensiunea acesteia, ponderea componentei investiţionale în valoarea primei, moneda în care sa încheiat poliţa şi multe altele. Toţi aceşti termeni se stabilesc în funcţie de opţiunile asiguraţilor şi, desigur, în limita ofertei societăţii de asigurări.
Societăţile de asigurări administrează, de regulă, mai multe fonduri, cu profiluri de risc diferite. Astfel, există programe de investiţii conservatoare, ale căror plasamente se orientează spre instrumente cu venit fix, cum ar fi titluri de stat, obligaţiuni. Unele fonduri au o politică de investiţii mai agresivă, vizând cu precădere plasamente în acţiuni cotate. Clienţii au posibilitatea să opteze pentru unul sau chiar mai multe dintre programele investiţionale, în funcţie de riscul pe care sunt dispuşi să şi-l asume.
Activele fondurilor unit-linked din România sau ridicat, în 2005, la 619 milioane de lei, cu 54% mai mult decât în 2004, potrivit oficialilor ING Asigurări. Societatea este principalul administrator de astfel de programe de investiţii, activele fondurilor unit-linked administrate de aceasta reprezentând 75% din totalul pieţei. Alţi jucători importanţi pe acest segment sunt Allianz ţiriac, Interamerican şi Aviva.
În ultimul an sa manifestat un interes foarte ridicat din partea investitorilor pentru a include în gama de produse şi asigurările unit-linked.
"În condiţiile în care plasamentele tradiţionale nu mai oferă randamente atractive, se manifestă pregnant tendinţa de lansare a unor produse investiţionale sofisticate, care oferă posibilităţi mai mari de câştig", a declarat pentru Adevărul, Tudor Moldovan, director general la Generali. Societatea a lansat de curând asigurări unit-linked.
"În prezent, administrăm două programe investiţionale în lei. Deşi suntem încă la început, plasamentele acestora au început deja să prindă contur", precizează Moldovan. Tot în categoria nou-intraţilor pe segmentul asigurărilor unit-linked este şi KD-Asigurări de Viaţă.

Ce este unit-linked
Asigurarea de viaţă unit-linked este un produs care, pe lângă faptul că acoperă riscul de invaliditate sau deces (ceea ce face o asigurare de viaţă tradiţională), încorporează şi un plan de investiţie. Astfel, o parte din prima de asigurare este utilizată pentru efectuarea de investiţii în fonduri administrate de regulă de societăţile de asigurări.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite