Asigurările obligatorii pentru casă, din nou în atenţia guvernului
0Asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi a inundaţiilor are puţine şanse să devină literă de lege la data stabilită de guvern prin memorandumul
Asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi a inundaţiilor are puţine şanse să devină literă de lege la data stabilită de guvern prin memorandumul adoptat în primăvara acestui an, respectiv 1 ianuarie 2007.
Punctul cel mai nevralgic al proiectului de lege pe această temă - care, potrivit graficului elaborat de guvern ar trebui adoptat de Executiv până la finele acestei luni - a rămas cel legat de instituirea obligativităţii asigurării unui bun aflat în proprietate privată. Astfel că la delicata întrebare cum obligi un proprietar să-şi asigure locuinţa dacă acesta nu vrea, sunt puţine răspunsuri, cel privind aplicarea unor amenzi nefiind văzut ca viabil. "Ar fi fost mai bine să se fi conştientizat importanţa asigurării, nu să se ajungă la stabilirea obligativităţii şi a amenzilor. Nu se ştie deocamdată cum se va rezolva problema obligativităţii, încă suntem la stadiul de discuţii şi idei", ne-a declarat Mihail Tecău, directorul general al Direcţiei Asigurărilor Obligatorii din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). O altă întrebare rămasă fără răspuns este cea privind sursele de finanţare pentru ajutorarea persoanelor fără posibilităţi financiare, care nu pot să suporte primele de asigurare, ca şi situaţia caselor cu bulină. "Obligativitatea o va institui guvernul, trebuie însă să existe voinţă politică pentru asta", ne-a mai informat reprezentantul CSA, care spune că proiectul de lege va fi supus aprobării guvernului până la finele acestei luni. Cât despre casele din chirpici, care reprezintă circa 10% din totalul locuinţelor, acestea vor fi asigurate la valoarea de impozitare, adică la sume foarte mici. Suma maximă asigurată prevăzută în memorandumul guvernului este de 20.000 euro, prima de asigurare fiind de 20 euro pe an. Nu vor fi asigurate casele ridicate fără autorizaţie sau cele în zonele inundabile, se arată în memorandumul guvernului. În acest moment, potrivit datelor oficiale, doar 10% din spaţiul locativ al ţării este asigurat.
"Nu se ştie deocamdată cum se va rezolva problema obligativităţii, încă suntem la stadiul de discuţii şi idei". "
Mihail Tecău
directorul general al Direcţiei Asigurărilor Obligatorii din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA)