Asigurările generale, mai scumpe în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costurile poliţelor se vor alinia celor din Uniunea Europeană

Poliţele de asigurări generale din România se vor scumpi în perioada următoare. Aprecierea aparţine lui Mihail Tecău, preşedintele BCR Asigurări. Motivul: "Nivelul preţurilor este aproape de cel din Europa Centrală şi de Est, dar mai redus decât cel din ţările Europei de Vest, deşi în România riscul este mai mare. Aceste preţuri trebuie să fie aliniate la un moment dat. Din acest motiv, asigurările generale se vor scumpi".
Concurenţa de piaţă comună nu va reprezenta un motiv suficient pentru o scădere a preţurilor, mai apreciază preşedintele BCR Asigurări. "Nu cred că vor fi multe companii străine care să-şi stabilească filiale în România. Concurenţa va fi foarte mare între companiile deja existente în România", consideră oficialul BCR Asigurări.
O părere similară este exprimată şi de Cristian Constantinescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurări din România (UNSAR). "Dacă vor exista creşteri ale costului asigurărilor, acestea nu vor fi fixate de concurenţa societăţilor din statele UE, ci de o maturizare a pieţei pentru că lupta pentru cota de piaţă nu se poate duce la nesfârşit", a declarat Constantinescu.
În acelaşi timp, şoferii români vor fi obligaţi în continuare să prezinte asigurarea tip Carte verde la ieşirea din ţară. Asta pentru că Marea Britanie şi Italia nu au semnat încă acordul multilateral pentru integrarea României şi Bulgariei în acest sistem. "Dacă Marea Britanie şi Italia nu semnează acordul, românii vor fi obligaţi să prezinte documentul Cartea verde la frontieră, la fiecare ieşire din ţară", a declarat preşedintele Biroului asigurătorilor de autovehicule din România, Liviu Stoicescu. Acordul multilateral va cuprinde 32 de state de la 1 ianuarie 2007, inclusiv România şi Bulgaria. "Cetăţenii români vor arăta în continuare la control Cartea verde la frontieră până când cele două ţări vor semna acordul, iar acesta va fi publicat în "Monitorul Oficial" al Uniunii Europene", a precizat Stoicescu.
Constatul amiabil, un proiect în aşteptare
Procedura de soluţionare amiabilă a accidentelor rutiere soldate cu daune materiale necesită modificări şi completări. Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), spune că "o astfel de normă încă nu a fost aprobată de către CSA şi nu aş putea să dau un termen pentru data aprobării ei". Reprezentanţii companiilor de asigurare susţin că există multe neclarităţi în privinţa constatului amiabil şi nu ştiu cum vor aplica această prevedere, pentru că legislaţia din domeniu nu este integral armonizată cu cea europeană. "Trebuie eliminată orice confuzie între constatul amiabil care funcţionează în Europa şi cel care ar putea fi folosit în România", crede şi Cristian Constantinescu, preşedintele UNSAR.

Asigurările autohtone, o piaţă de 1,6 mld. euro
Piaţa asigurărilor va avea în acest an un avans de 33% şi va atinge cifra de aproximativ 1,6 miliarde de euro. Până în 2011, valoarea subscrierilor din contracte de asigurare va urca însă până la 3 miliarde de euro. "În 2011, piaţa asigurărilor va fi aşezată, cu potenţial, şi va totaliza 3 miliarde de euro, sumă care nu include pensiile private. Dacă luăm în calcul şi acest segment, valoarea pieţei va fi de 5-6 miliarde de euro", a afirmat Mihail Tecău. Comparativ cu situaţia existentă la sfârşitul anului trecut, numărul total de contracte în vigoare la 30 septembrie 2006 era cu aproximativ 22% mai mare. Cele mai mari ponderi în total prime brute subscrise din asigurări generale sunt deţinute, în continuare, de asigurările de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare (38,7%), asigurările de răspundere civilă auto (28,9%), asigurările de incendiu şi calamităţi naturale (11,8%) şi asigurările de credite (8,4%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite