Start incert pentru asigurarea obligatorie a locuinţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzarea primelor poliţe întârzie din cauza procesului de formare a bazei de date şi a faptului că Pool-ul de Asigurare (PAID) nu a semnat încă contractul de reasigurare. Dacă iniţial reprezentanţii PAID au înaintat mai multe date exacte privind începerea obligativităţii asigurării de locuinţe, acum, ei se feresc să facă astfel de estimări.

1 ianuarie, 1 aprilie şi 1 iulie 2010. Acestea sunt datele care au fost anunţate în ultimele luni de reprezentanţii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezestrelor ca fiind posibile pentru startul aplicării legii asigurării obligatorii pentru locuinţe, ce acoperă riscul de cutremur, alunecări de teren ori de inundaţii. Acum, că primul termen a fost deja depăşit, iar celelalte două sunt foarte aproape, aceştia nu mai înaintează nicio dată şi anunţă doar că vânzarea poliţelor va începe cât se poate de curând.

Citiţi şi:

Şoferii păgubiţi pot primi banii RCA înaintea reparaţiei
Cât te costă să ai maşină în 2010

„Noi ne dorim să începem cât mai curând. Nu putem da o dată certă. Totul depinde de evoluţia negocierilor cu brokerii de reasigurare şi de momentul încheierii contractului cu PAID", a spus Marius Bulugea, preşedintele PAID, în cadrul unei conferinţe de presă. El a amintit că, în prezent, cel mai important aspect al activităţii societăţii se referă la achiziţionarea şi realizarea sistemului IT care va gestiona poliţele vândute şi va genera permanent gradul de penetrare şi furnizare a listelor persoanelor neasigurate.

Contractul privind furnizarea acestui sistem IT a fost încheiat cu Essential Systems. Termenul de 1 iulie 2010 pentru începerea vânzării de asigurări de locuinţe li se pare imposibil de respectat primarilor - cei care vor trebui să completeze, în urma unor protocoale semnate cu PAID, baza de date cu toate imobilele ce au destinaţia de locuinţă. „Noi, primarii, nu am fost anunţaţi de ceea ce trebuie să conţină baza de date, iar 1 iulie este un termen nerealist. Dacă primăria nu deţine datele în format electronic sau dacă se cer date suplimentare, lucrurile se complică", spune Nicolae Pandea, primarul comunei Ştefan cel Mare din judeţul Călăraşi, prezent la conferinţă.

1,6-2 milioane de asiguraţi în primul an

În prezent, în România sunt aproximativ 8,3 milioane de proprietari de locuinţe ce ar trebui asigurate. Marius Bulugea se aşteaptă ca 20-25% dintre aceştia să-şi încheie o asigurare obligatorie a locuinţei în primul an de la vânzarea primelor poliţe. Mai exact, 1,6-2 milioane de români vor încheia o poliţă, iar valoarea totală a primelor brute subscrise (luând în calcul o primă medie de 15 euro) se va ridica la 24-30 de milioane de euro.

„Asta într-un scenariu foarte optimist", a ţinut să sublinieze Bulugea. Pentru primul trimestru de aplicare, el se aşteaptă la un grad de cuprindere în asigurare de doar 2%, respectiv 6% în cel de-al doilea. Bulugea se aşteaptă ca primele vânzări să înceapă timid la sfârşitul acestei veri.

Primele ar putea creşte în viitor

Prima obligatorie este de 20 de euro în cazul locuinţelor tip A (cu structură solidă) şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B (fără structură solidă). Într-un raport al FMI se arată necesitatea creşterii primei de asigurare, dar reprezentanţii PAID spun că acest lucru va fi analizat abia după încheierea primelor poliţe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite