Asigurarea locuinţei, mai mult facultativă decât obligatorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cele aproximativ 8,3 milioane de locuinţe, doar 600.000 sunt asigurate prin poliţe obligatorii împotriva riscului de dezastre naturale. În schimb, aproape 5 milioane de români au încheiat poliţe facultative

Modificările aduse în noiembrie 2010 Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor şi inundaţiilor a dat peste cap planurile celor 13 companii de asigurare înscrise în Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). De la momentul respectiv, proprietarii care contractează o poliţă facultativă care acoperă cele trei riscuri nu trebuie să mai încheie, „în mod obligatoriu", o poliţă emisă de PAID.

Şi astfel, asigurarea obligatorie a devenit facultativă şi invers. „Până acum, comentariile şi interpretările Legii 260/2008 au ocolit un subiect foarte important, şi anume modificările aduse în noiembrie 2010. Potrivit acestora, se poate spune că şi asigurarea facultativă a devenit obligatorie", susţine Marius Bulugea, preşedintele PAID.

Românii nu şi-au reînnoit contractele

Cei mai mulţi proprietari din România au ales să-şi asigure casa printr-o poliţă facultativă - aproape 5 milioane de asigurări. Iar asta din două motive. În primul rând, românii care şi-au cumpărat o locuinţă pe credit sunt obligaţi să o asigure, astfel că au fost scutiţi de încheierea unei poliţe PAD de vreme ce aceasta acoperea cele trei riscuri. În al doilea rând, mulţi proprietari au optat pentru poliţă facultativă pentru că, pentru o primă suplimentară, îşi pot acoperi şi alte riscuri, cum este, spre exemplu, cel de furt.

Astfel, numărul de poliţe obligatorii în vigoare a cunoscut un trend descendent începând cu luna august, când soldul era de 818.964 de asigurări. La jumătatea lunii decembrie, doar 603.655 de români aveau o poliţă obligatorie a locuinţei. Gradul de reînnoire a poliţelor (cele care au expirat până în decembrie) este de aproximativ 14%. Mai exact, 14 din 100 de proprietari cu poliţe PAD au ales să-şi încheie una nouă.

Fie au optat pentru una facultativă, fie nu au mai încheiat nicio asigurare, având în vedere că sancţiunile de până la 500 de lei prevăzute de lege şi care ar trebui să fie aplicate de primari „au întârziat să apară". „Până la această dată, potrivit legislaţiei în vigoare, autorităţile ar fi trebuit să treacă la aplicarea sancţiunilor pentru proprietarii neasiguraţi. Din informaţiile noastre, nu există astfel de cazuri", spun reprezentanţii PAID. Tocmai popularizarea excesivă a acestor sancţiuni a generat numărul tot mai mic al poliţelor obligatorii încheiate, spune Bulugea.

14% este gradul de reînnoire a contractelor de asigurare obligatorie a locuinţei în momentul expirării acestora.

Despăgubiri acordate de 70.000 de euro

Până la jumătatea lunii decembrie, PAID a avizat 91 de dosare de daună, dintre care pentru 42 au fost deja achitate despăgubiri. Valoarea daunelor plătite s-a ridicat la aproximativ 70.000 de euro. Preţul unei poliţe este de 10 euro pentru locuinţele de tip B, respectiv 20 de euro pentru casele de tip A. Poliţa are o valabilitate de un an, iar suma asigurată, pe care proprietarul o poate primi în cazul producerii unor daune, este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite